pentru anna21
In legatura cu intrebarea ta 'cum transfiguram iubirea de trup'.
Sf Pavel spune ca 'nimeni vreodată nu și-a urât trupul său, ci fiecare îl hrănește și îl încălzește, precum și Hristos Biserica' (Efeseni 5,29), de altfel, vorbind despre casatorie.
Deci, daca ne ingrijim si trupul, este un lucru bun care reflecta iubire lui Dumnezeu pentru Biserica (trupul si sufletul fiind si o imagine a celor doua naturi, umane si divine, a lui Hristos, care le-a unit in persoana Sa).
Exista si o iubiore de trup care este voita de Dumnezeu. Iubirea fireasca, a trupului care este si el fiinta noastra (nu se spune, la noi, ca avem suflet si trupo, ci ca 'suntem' suflet si trup.)
Pacatul intervine cand trupul ajunge pe primul loc, cand devenim narcisisti, vanitosi, egoisti, sau cand trupul se autonomizeaza, devine un obiect.
Eu as zice mai degraba: iubirea de trup este starea fireasca, din rai, dar din cauza pacatului ea s-a pervertit si trebuie sa redevina ceea ce Dumnezeu a vrut.
Despre oamenii casatoriti sf. Pavel mai spune si ca barbatul este stapan pe trupul femeii si femeia pe al barbatului. Aici este vorba si de unirea trupeasca (ne unim mai intai pentru celalalt, si apoi si pentru noi) Dar este vorba si de faptul ca atunci cand esti casatoriti te ingrijesti si ca sa il bucuri pe celalalt.
Dupa parerea mea, este important si asta in casnicie. Bineinteles, nu exista o reteta. Si stiu ca tu ai spus in alte parti ca nu asta conteaza. Poate ai dreptate, dar eu nu vorbesc neaparat de ce vedem in reclame, sa te duci la coafor, sa stai ore in sir in baie etc. Fiecare femeie va gasi ce il atrage, ce ii place sotului ei, pentru a-l bucura.
Mie nu mi se pare ca este o seductie in sens negativ asta. Ar fi in sens negativ (tinand insa mai ales de vanitate, dupa parerea mea) daca ne-am imbraca sexy si am da din fund ca sa se uite alti barbati dupa noi pe strada.