Citat:
Īn prealabil postat de almaris
M-as bucura sa fie asa, decalogul va insemna intotdeauna 10 si nu 9, 8 sau mai stiu eu cate principii din totalul lor. Personal sunt interesat de toate, dar nu cred ca porunca a 4-a este legata strict de ziua in care sa mergem la biserica. Cred ca e vorba de un concept mai larg pe care incerc sa il inteleg.
|
Iata ce se spune concret in porunca a patra din Decalog. O gasesti in cartea Exodului ,la capitolul 20:
8.Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sã o sfintesti.
9. Lucreazã sase zile si-ti fã īn acelea toate treburile tale,
10. Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tãu: sã nu faci īn acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tãu, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tãu, nici asinul tãu, nici orice dobitoc al tãu, nici strãinul care rãmāne la tine,
11. Cã īn sase zile a fãcut Domnul cerul si pãmāntul, marea si toate cele ce sunt īntr-īnsele, iar īn ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvāntat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o.
In acea zi era obiceiul lui Iisus sa mearga la sinagoga (biserica de zi):Luca 4
16. Si a venit īn Nazaret, unde fusese crescut, si, dupã obiceiul Sãu, a intrat īn ziua sāmbetei īn sinagogã si S-a sculat sã citeascã.
Era si obiceiul apostolului Pavel: vezi in Faptele Apostolilor,capitolul 17
1 S dupã ce au trecut prin Amfipoli ºi prin Apolonia, au venit la Tesalonic, unde era o sinagogã a iudeilor.
2.ªi dupã obiceiul sãu, Pavel a intrat la ei ºi īn trei sāmbete le-a grãit din Scripturi,
Ziua de odihna sau a Sabatului (sabat=odihna, in evreieste), inseamna un timp pus deoparte pentru Dumnezeu, o intalnire speciala cu EL, in urma careia te simti mai linistit, odihnit, impacat cu Dumnezeu. E o zi in care lasi deoparte treburile tale, problemele tale si te gandesti la Dumnezeu. Dumnezeu a sfintit si binecuvantat acesta zi pentru om, de aceea cel care o repsecta este si el la randul lui binecuvantat si sfintit