Citat:
În prealabil postat de piedonee
nu gasesc un raspuns....dece animalele sufera?adica se se nasc cu probleme,sau diferitele suferinte ale lor la care omul nu participa ,caci inteleg de ce sufera de pe urma omului....dar nu inteleg de ce sufera fara implicarea omului...caci ele nu au suflet si totusi nu au nici pacate care sa cada si sa zici ca ele ar fi cauza....care e cauza suferintei lor?
|
Părerea mea personală este că trebuie să căutăm cauza suferinței animalelor în Cădere. Căderea nu a afectat numai natura umană, ci natura în general ("chipul lumii aceteia"). Într-un fel erau animalele înainte de Cădere și altfel după.
Citat:
si inco intrebare;ce parere aveti....voi credeti ca doar ortodocsi pe nou sau numai cei pe vechi sau numai cei din sf.Munte sau numai cei din rusia sau sau o alta grupare ortodoxa se va mantui????????evident si din acestea doar cei care merg drept?????deci eu cred ca daca raspunsul ar fi da asta ar insemna ca raiul sa fie ca pustia sahara.....asta e parerea mea astept si eu alte parerei....pt ca tot am vazut dispute intre ortodocsi care desi sunt putini in lume in balans cu polulatia globului si totusi fiind putini obesrv destule divergete de la diferite intelesuri fiecare criticandu se din diferite aspecte si deaici apare si intrebarea mea......care sunt cei care se vor mantui?
|
Este un adevăr de credință întrevăzut de profeți, sugerat de Domnul nostru și susținut explicit de numeroși Sfinți Părinți că nu există mântuire în afara Bisericii (este dogma "extra Ecclesiam nulla salus"). Dacă, prin "Biserică", ortodocșii înțeleg "Biserica ortodoxă", este absolut corect să tragă concluzia logică de la această premiză: nu există mântuire în afara Bisericii Ortodoxe. Acuma, la întrebarea dacă stiliștii fac parte sau nu din Biserica Ortodoxă, răspunsul meu este: Habar nu am. Nu m-a preocupat aspectul acesta.
În legătură cu observația că aceasta ar implica faptul că foarte puțini ajung să se mântuiască: nu ni s-a revelat dacă numărul mântuiților îl excede pe cel al damnaților sau lucrurile stau invers. Totuși, din cele ce spune Mântuitorul, precum și din numeroase surse apostolice, patristice și din revelații particulare, s-ar înțelege că majoritatea oamenilor vor ajunge în iad. Cel puțin drumul raiului este asemenea unei cărări înguste (alteori: scări), iar cel al iadului seamănă cu o șosea lată. Desigur, Dumnezeu dorește mântuirea tuturor ("că nu vrei, Stăpâne, pieirea..."). Pe toți El îi cheamă, pe nimeni nu obligă. Este foarte probabil că majoritatea oamenilor, prin necredință și prin viața lor în dispreț față de Lege, îi spun "Nu". Și, dacă ei trec pragul acestei vieți cu acest "Nu", alegerea lor devine ireversibilă.