View Single Post
Vechi 17.03.2010, 00:39:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Mihnea
Eu nu stiu ce sa mai cred. Spui ca esti catolic dar nu-ti place modul vostru de slujba.
La voi nu deschiderea si lipsa dverului este deranjanta. Voi nu aveti proscomidie, nu aveti slujba noastra. Asta este problema.
Cred că faceți o confuzie între catolicism și romano-catolicism. Vă referiți la un rit particular prezent în Biserica Catolică: ritul latin. Din cauza faptului că în lume (dar nu în România) marea majoritate a catolicilor sunt de rit latin, multă lume crede că "a fi catolic" înseamnă "a sluji fără catapeteasmă", după cum au văzut în filmele italienești sau franțuzești.

Citat:
Daca ati avea, sa vezi ca te-ar tenta si pe tine sa vezi, sa afli, sa auzi ce se intampla la slujba.
Mulțumesc lui Dumnezeu, nu am de loc această tentație când ajung la slujba greco-catolică destul de devreme ca să "prind" Proscomidia. Dacă am astfel de curiozități, deschid cărțile liturgice unde toate rugăciunile de taină sunt prezentate în amănunt.

Citat:
Dupa mine astea sunt lucrurile pentru care ne ducem la biserica. Rugaciune si cantare putem sa facem si acasa, singuri.
Dar sunt lucruri care nu se pot trai acasa.
Nu degeaba se spune ca rugaciunea comuna, cu preotul, in biserica este altceva.
Epicleza, rugaciunile din altar, Evanghelia, Apostolul, Proscomidia - astea sunt slujba, rugaciunile adevarate.
Acasa, ce facem, este altceva.
Epicleza se aude foarte bine. Evanghelia e citită în afara altarului, special pentru noi. Diaconul (sau preotul) care o citește o știe bine. Valabil și pentru Apostol. Ei bine, numai Proscomidia e cumva "ascunsă".
Dintre toți pomii minunați din Rai, Domnul a interzis oamenilor să mănânce din unul singur. Din chiar primele pagini ale Bibliei, nu înțelegem că Eva s-a bucurat, pe rând, de toate fructele, ci mai degrabă că s-a dus exact la cel la care nu avea voie. Ce puține s-au schimbat și cât de mult semănăm Evei !

Oare preoții au asemenea frustrări ? Poate că și ei spun "ce rău e să nu fiu laic, să pot cânta și eu o priceasnă ! Să pot cânta și eu Imnul Heruvic ! Ia uite, Duminică de Duminică văd cum credincioșii înalță cântări atât de frumoase, iar eu trebuie să spun rugăciunile acelea de taină în timp ce ei cântă ! Asta e o situație care nu mai poate fi tolerată ! A se schimba !"

Citat:
La voi la catolici femeile pot face mai multe. Am ramas f. surpinsa sa vad ca au voie sa citeasca, sa intre sus in altar sau cum se cheama la voi acolo unde stau preotii, duc ofranda aceea (nu stiu ce este, sunt doua vase mici) preotului. Au voie in sacristie si stau la vorba cu preotii cat si cand vor. Si altele.
De fapt, nu au voie să citească decât ca excepție, dacă nu există lector. Așa prevăd rânduielile, care nu s-au schimbat. Dar, din excepție, a devenit regulă și e foarte rău că e așa. Nu de mult, și la romano-catolici exista "presbiteriu", un spațiu în care oficiau preoții și era despărțit de navă prin balustradă. Dar, în urma unor măsuri recente care vizează "democratizarea" Sf Misse (și a Bisericii în general), s-a desființat balustrada, s-a micșorat până la dispariție soleea (treptele care trebuiau urcate ca să ajungi în presbiteriu), Altarul, în care erau sf relicve a fost înclocuit cu o masă în care nu e nimic. Consecința este aceea pe care v-am spus-o: scăderea simțului sacrului. Ați observat că femeile și bărbații laici care intră în Presbiteriu ca să citească Apostolul nu mai fac genuflexia dreaptă la Sf Tabernacol, așa cum prevede ritul roman, ci doar își apleacă capul ? Ei nu Îl mai salută pe Cristos cu genunchiul drept în pământ, ca pe un Dumnezeu și Rege, ci așa cum l-ar saluta pe vecinul de la bloc. Nici preotului înveșmântat, care acționează "in persona Christi capitis" nu i se mai sărută mâna, ci i se strânge mâna tovărășește. Astea sunt urmările, astea sunt semnele vizibile ale scăderii simțului sacrului. De aici, până la a scrie pe tricou "J.C. is my friend" e un singur pas, și unul foarte logic.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 17.03.2010 at 08:25:14.
Reply With Quote