Citat:
În prealabil postat de heaven
Doamne....lasati copiii liberi sa viseze,nu le luati aceasta bucurie!
Evident ca trebuie o selectare a programelor de la tv pe care le urmaresc (ideal ar fi sa urmareasca cat mai putin),dar lasati-i sa citeasca basme,sa se imagineze in locului eroului care trece printr-o gramada de aventuri,in locul printesei frumoase si intelepte,sa isi doreasca sa il aline pe ursul Fram in momentele lui de tristete.Ce poate fi mai frumos?
In psihoterapia pentru copii cei mici sunt ajutati sa treaca de anumite dificultati prin intermediul basmelor terapeutice.Unde vedeti raul in asta?
Copiii nostri nu sunt ai nostri,ei vin prin noi,dar sunt de la Tatal si este dreptul lor sa fie liberi in simtire si gandire,hai sa nu ii cenzuram fara sens si sa le mutilam copilaria!
|
Ziceam ca nu mai postez aici, pentru ca Anna a cerut doar sfaturi cum sa Nu le dam copiilor sa citeasca carti cu basme, dar .. inca doua vorbe.
Sunt si autori crestini care au folosit fantasiticul si basmele simbolice. de exemplu C.S. Lewis in Narnia. As sfatui-o pe Anna sa citeasca cartile, sau macar una, sau sa vada unul din cele doua filme noi care s-au facut dupa ele. (Din pacate nu se mai continua..) Si acolo aparvrajitori buni si rai, apar animale vorbitoare, apare un Leu care moare si invie.
Iar Tolkien, care de altfel era un bun prieten al lui CS Lewis, era catolic foarte credincios. Scrierile lui nu au aluzii directe la asta, dar sunt imbaiate in crestinism, suntv tesute di el. Amandoi credeau ca mitologia este importanta pentru dezvoltarea omului si este ca o treapta spre religie.
Crestinilor din orient cel putin niciodata nu le-a fost teama de basme si povesti.
Imi miroase tale a credinta evanghelicala refuzul asta.
Eu as sfatui-o pe Anna (desi repet stiu ca ma considera o liberala inraita si nu va tine seama, orice as spune ;-)) sa aleaga mai bine ce este de calitate, ce nu contine violenta gratuita si morala indoielnica, si sa lase copilul sa faca selectia singur intre ce este adevarat cu A mare si ce este simbolic, ce populeaza si mobileaza imaginatia. Sau in fine, nu numai singur. Copiii isi dau seama foarte bine ce ne este noua adevarat Dumnezeu, ce luam noi cu adevarat in serios. Si va intelege sa faca deosbirea intre religie si basme.