View Single Post
Vechi 17.03.2010, 09:47:04
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Zaharia, noi nu prea avem cum sa fim de acord, s-a dovedit in trecut, pe teme de genul asta, pentru ca avem partial autoritati diferite sau moduri diferite de a le considera. Nu ma convinge argumentul ca unii parinti de la muntele Athos au spus ca homeopatia si acupunctura sunt malefice (sau ce or fi spus negativ). Cunosc multi crestini ortodocsi care nu gandesc asa si cunosc si preoti care s-au tratat in aceste moduri.
Oricum, crezi ca m-as pune la punct in doua saptamani cu cunostiintele despre religiile orientale? Inseamna ca ai o prea buna parere despre capacitatile mele... Mai stiu cate ceva, nu prea mult, dar ce stiu ma face sa cred ca folosirea cu cap a unor cunostinte venite din alte vechi culturi sau chiar religii nu poate fi daunatoare, daca nu presupune amestecarea crestinismului cu acele religii (sincretism). Chiar daca yin si yang vine din taoism, nu inseamna ca sunt chestii spirituale.
In fine, eu nu zic ca am dreptate, am vorbit si eu dupa cum m-am priceput.

Am mai spus-o si o mai spun , desi intre noi exista diferente serioase doctrinare , canonice si de tipic ortodox, de zestre si sistem cultural-educational, de pretentii si inclinari practice spre vietuirea crestina care cel putin la ora actuala sunt ireconciliabile ai totusi o eleganta a dialogului care ,,fura" sau care , din contra, te situeaza intro lumina favorabila d.p.v. psihosocial facindu-te acceptabila sau chiar f. placuta dialogului . Dar noi aici nu facem numai maniere ci in primul rind substanta . Este adevarat ca una fara alta nu se poate dar nici alta fara una nu au ce cauta . Desi tinjesc dupa eleganta si politete asemanatoare cu a ta totusi interesul meu aici pe forum este altul decit cel de a urma un curs de elocinta si manierism. Sigur ca da, la general si social vorbind avem in lumea aceasta in care ,,.. e lung pamintu, ba e lat !" loc sa traim amindoi bine-mersi. Mai adaug doar ca parerea mea sincera si profunda este ca zestrea curat ortodoxa lasata de biserica ancestrala (pe toate liniile si directiile de traire ortodoxa)nu este folosota nici o treime in prezent , ba din contra, este nevoie sa fie redescoperita deoarece nici nu mai stim ce contine . Avem comportamentul sa-i zicem ,,cultural intregitor" al cocosului din batatura bunicii care desi traia intre 30-40 de gaini proprii il interesa tot gaina care trecea pe ulita, adica altceva , dincolo de gardul pe care il sarea eroic pt. a ajunge la ... ,,altceva" ! In final totul se reduce la o discutie polemica sustinuta cu argumente mai ,,tari" sau mai ,,slabe" si la segregarea userilor in eleganti, destupati la minte, comunicativi si receptivi la culturi si religii ,,valoroase" si chiar la aparitia de sfinti printre acestia precum si la o ceata de purtatori de itari si fote anacronici,ingusti in vederi si traire, fandositi cu proasta crestere care resping dintru inceput tot ce nu are miros de ,,mucigai" crezind ca in acest fel au vreun folos .

Fiecare dintre noi va vedea cu timpul daca a luat autobuzul cel bun pt. a ajunge la Hristos sau asa cum spune Hristos la evanghelia lui Ioan cap.XV: ,, Daca ramineti intru Mine si cuvintele Mele ramin intru voi, cereti ce voiti si se va da voua" Aceasta este sursa vindecarii si a vietii si nu hinduismul ,budismul(yoga), taoismul (acupunctura) , zen, zoroastrismul, new age, ... si altele asemenea acestora.
Inchei cu amintirea iarasi a existentei ,,liberului arbitru", care ne poate depune in bratele lui Hristos sau ne poate arunca in bratele ... cine stie cui.
Reply With Quote