View Single Post
Vechi 17.03.2010, 20:33:54
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Mihnea - nu stiam ca esti greco-catolic. Aceia chiar au putin catolicism, zic eu.
1. Pai nu poti sa "prinzi" proscomidia, ca aia se face in altar si n-o vezi, n-o auzi.
2. Repet - atunci de ce mai merg la slujba, daca gasesc totul in carti?
3. Si preotii canta si pricesne si destule alte cantari. De ce sa aibe frustrari, la cate au ei?!
4. Si cum ar fi dupa tine, cum sa facem sa nu fim Eve, dar sa ne bucuram totusi de biserica si de Dumnezeu?
Ca eu nu vreau lucruri ne-permise, ci doar sa lucram si barbatii si femeile pentru Dumnezeu, in final (cu rugaciuni, citit, ajutat pe ceilalti - ,femei si copii, bolnavi, etc. (ma refer in biserica)). Dar am renuntat de fapt.
Poate sa nu mai merg nici la biserica? Sa stau acasa si sa citesc in carti slujbele si rugaciunile? Superb, mi-ar fi mai bine, m-as ruga mai in liniste.
5. Depinde de biserici si de tara. Difera putin stilul bisericilor si al preotilor.
Eu am vazut ca toata lumea face genuflexii in fata altarului.
Exista inca in multe biserici separarea aceea a altarului sau cum o numesc ei (balsutrada, gardut, etc.).
Sunt si unele biserici f.simple. Am spus depinde de tara, de stilul clerului.
Unii sunt mai clasici si mai aspri, altii dimpotriva.

Nu spun ca-mi place totul la catolici. Mi-ar place probabil ceva intre ortodoxi si catolici, daca vreti un ortodoxism mai deschis, mai transparent omului.
E asa de rau?