View Single Post
Vechi 17.03.2010, 22:03:54
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Toate problemele de mai sus sunt create de oameni care se declara, in mare majoritate, religiosi. Multi dintre ei crestini. Deci stiinta, ca unealta, e folosita si de crestini. Unde sunt cumpatarea si intelepciunea conferite acestor oameni de religia de care apartin? Mergi prin satele romanesti, populate majoritar de ortodocsi, si vezi cate mizerie arunca in rauri, in ideea ca "apa le duce". Nu cred ca vei gasi prea multi atei in zonele rurale din Romania.
Ma indoiesc, oricum ti-am vorbit despre frica in Dumnezeu ce presupune traire, nu depre faptul ca unii isi mai spun crestini dar raman tot sluga lacomiei si a banului. De exemplu tu cu numele, din cate am inteles, esti ortodox dar dupa firea ta adevarata esti ateu. Sa nu le amestecam din nou una cu cealalta.

Citat:
Mai mult decat atat, tarile unde procentajul de atei e ridicat (statele scandinave, de exemplu) au si cea mai mare grija de mediu, prin reciclare, economie de gaz si apa, etc. Ironic, nu? Bineinteles, nu sunt mai grijulii cu mediul inconjurator pentru ca sunt atei, ci pentru ca sunt mai educati referitor la ecologie.
Nu cred ca asta are vreo legatura cu ateismul, se stie ca scandinavii fiind neamuri germanice sunt ceva mai civilizati si mai practici. Hai sa nu facem corelatii de genul frecventa cutremurelor de pamant si numarul norilor dispersati pe cer la un moment dat, ca nu prea au treaba una cu alta.

Citat:
Nu as spune ca problemele s-au impartit, as spune ca au aparut altele. Apropo de boli, cred ca glumesti. iti aduci aminte de epidemiile de ciuma si holera care omorau juma' de oras? Unde ai mai auzit de asa ceva in lumea moderna?

Mai mult decat atat, nu exista neaparat o corelatie intre progresul stiintific si aparitia bolilor noi, dar exista o corelatie intre progresul stiintific si eradicarea unor boli.
Tu te-ai referit la anul 1600, apogeul ciumei negre a fost prin 1350-1370. Problema este ca nici amenintarea ciumei nu prea a disparut. Smenul e ca odata cu dezvoltarea unei igiene individuale corespunzatoare mijloacele obisnuite de raspandire ale ciumei au devenit ineficiente. Se stie ca in vremea aceea europenii, mai ales, se spalau odata la nastere si a doua oara inainte de a fi bagati in costiug, adica igiena lasa mult de dorit, fapt ce a favorizat extinderea rapida a ciumei si a altor boli. Dar ciuma si astazi mai face ravagii, ia citeste aici mai sus de titlul morminte comune, sa vezi ca si in 1995 ciuma si-a luat dreptul http://ro.wikipedia.org/wiki/Moartea_neagr%C4%83 . Prin urmare la bolile vechi, pe care inca nu le-am extirpat pe deplin, ci doar am gasit modalitati de a le tine sub control, s-au mai adaugat si altele, aproape la fel de letale sau chiar mai letale. Pai tu stii ca in Africa ebola a lasta in urma sate fantoma, complet exterminate. Punctul slab al acestei boli este numai propria sa agresivitate, in cateva ore te cureti, lucru care face imposibila deplasarea virusului pe distante mari, in interiorul unei gazde vii. Ca noi nu simtim aceasta amenintare inca asta este altceva.

Citat:
Daca tu crezi ca esti mai supus la stres acum decat intr-o societate in care viata umana nu valora mai nimic, in care daca te nasteai intr-o familie de iobagi te bucurai de drepturi aproape zero si mureai la 30 de ani analfabet si flamand, asta daca nu te omora inainte de asta vreo boala considerata banala si vindecabila in ziua de azi, atunci nu stiu ce intelegi tu prin "stres".
In primul rand nu eu am scos expreia ca depresia este boala sec. 21, este o constatare a unor studii intreprinse de niste psihologi americani, poti sa te informezi in privinta asta de pe net cat vrei. Acuma tot iobag esti, suntem tara cu cele mai mari impozite din Europa, ca sa nu mai spun si de mita pe care trebuie sa o dai pana si femeii de servici ca sa vina sa-si faca datoria. Ca ti se servesc minciuni in fiecare zi, gen democratie, asta-i praf in vant.Nu este chiar asa ca mureai la 30 de ani, chiar defel, se stie ca rezistenta organismului uman in trecut era mult mai mare, tocmai fiindca nu exista atata poluare iar factorii patogeni dupa cum am precizat anterior erau totusi mai putini, chiar daca se cunosteau mai putine remedii. Dupa cum am spus nu inteleg de ce crezi tu ca atunci o duceau mai rau, a evoluat stiinta, pt unele boli s-au descoperit tratamente, dar subliniez fara a fi eradicate integral, lucru foarte important, iar la acestea au mai aparut si altele noi.

Last edited by Delirul; 18.03.2010 at 11:25:05.
Reply With Quote