View Single Post
Vechi 17.03.2010, 23:29:23
niculaes niculaes is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Implicit

Salutare la toata lumea. Am dat intamplator peste thread-ul asta vechi de peste 1 an si m-am inscris ca sa-mi dau si eu cu parerea.

Ma mir ca nimeni nu si-a dat seama de un lucru elementar. Afirmatia face parte din Vechiul Testament (Isaia 8). Prin "neamuri" sau "popoare" evreii inteleg celelalte popoare adica "ne-evrei". Statul Israel chiar acorda titlul de "drepti intre popoare" acelor ne-evrei care au salvat evrei in timpul razboiului. Deci in traducere libera "drepti intre popoare" ar insemna "ne-evrei buni".

Afirmatia lui Isaia: "Cu noi este Dumnezeu, intelegeti neamuri si va plecati. Auziti pana la marginile pamantului, cei puternici plecati-va. De va veti intari, iarasi veti fi biruiti." inseamna pur si simplu "Dumnezeu e cu noi, evreii. Voi "neamurile", adica ne-evreii, goymii, trebuie sa intelegeti asta si sa va plecati. Daca ni va veti opune, veti fi invinsi." E o declaratie de suprematie, ideea ca evreii sunt "poporul ales" si ca Dumnezeu tine cu ei.

La fel si afirmatia "Toti dumnezeii neamurilor sunt idoli" din Psalmi inseamna ca toti zeii ne-evreiilor sunt doar "idoli" si ca doar zeul evreilor, Yahweh, este adevarat (sau "kosher"), deci este Dumnezeu.

Afirmatii ca acestea (si altele) din Vechiul Testament exprima intoleranta fata de alte religii. Din pacate aceasta intoleranta a fost transmisa si religiilor derivate din iudaism, crestinismul si islamul.

PS Recomand la toata lumea filmul "Agora".
Reply With Quote