Eu chiar nu inteleg care este fapta asa de grava pentru care sa iei 14 ani de inchisoare. Normal ca avea leziuni ca de aia sunt legati bolnavii mintal pentru ca au o psihomotricitate exagerata. E adevarat ca se folosesc camasi de forta tocmai pentru ca legarea cu franghii cu lanturi poate provoca rani destul de grave pe care victima nu le constientizeaza. Grav cred ca a fost faptul ca nu a fost de la inceput anuntata salvarea si ca s-a crezut ca se va rezolva situatia cu rugaciuni. Paote daca nu s-ar mai vehicula increderea asta ca sunt oameni demonizati poate ca lucrurile stateau altfel. Dar indiferent de cat de grave pot fi aceste rani nu se moare din asta. Daca sa zicem ar fi fost urmatorul scenariu, fata bolnava libera fiind ia un cutit si raneste sa zicem pe x care trecea prin manastire ( s-a intamplat asa ceva in Iasi acum vreo 5 ani cand un bolnav mintal a injunghiat in piata unirii o tanara crezand ca e sotia care l-a inselat) atunci probabil ca ar fi fost acuzati ca nu au luat masuri (sa o lege spre ex).
Nu neg cu desavrasire fenomenul demonizatii dar am mari semne de intrebare privind sa zicem diagnosticarea si diferentierea intre demonizare si boala mintala. In acest caz se stia ca fata fusese la spital si ca este bolnava.
Cat despre justitie ma mir ca dati atata credit unei institutii stiut fiind faptul ca lucrurile pot fi usor manipulate, dosare care dispar, probe musamalizate....Cine are interesul sa dovedeasca vinovatia acelor medici? Ce rost are sa mai bagi alti oameni la inchisoare daca avem deja un popa care a legat-o (curcificat-o ca sa fie si mai impresionant. Este un caz clasic de sap ispasitor. E clar ca si aprintele are o responsabilitate dar nu a ucis-o el.
Bolnavii in spitale sunt elgati, lasati far amncare zile in sir (sau va inchipuitit ca sta cienva dupa ei sa-i hraneasca cand iti trantesc fafuria pe jos) Si cand lesina de foame se pun la perfuzii si asta e treaba. Majoritatea-s slabi ca scandura. Si daca mai mor din ei super bine, cu cat mai repede cu atat mai bine. Cine nu a stat sa lucreze o zi cu ei nu stie ce greu este, ce forta au atunci cand sunt in crize, ca e nevoie de doi trei barbati ca sa-i imobilizeze.
O responsabilitate o au si cei care au externat-o. La majoritatea persoanelor cu schizofrenie, administrarea regulată a medicației prescrise este crucială pentru menținerea sănătății. Absența ambiției și capacitatea redusă de autoîngrijire care sunt caracteristice schizofreniei reprezintă, din păcate, o reală problemă. (din ce am citit despre caz ar fi fost diagnosticata cu aceasta boala)
De fapt nu putem sti ce s-a intampalt I-o fi batut fetei ceasul cum se spune. Eu am dorit mai mult sa pun in dicutie ideea asta cu demonizarea si faptul ca nu intodeauna se face o distinctie clara (si nici nu cred ca poate fi facuta cel putin stiintific dar aici trebuie luata in considerare si dimensiunea transcendentala adica lucrarea harului )
|