Subiect: Lumea copiilor
View Single Post
Vechi 19.03.2010, 14:36:33
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
...Eh, cred ca am scris foarte mult... mi-a placut copilaria mea, asa cum am descris-o aici. Ce as vrea sa va spun... trebuie moderatie, copilul trebuie sa ia din toate cate putin si aveti mare grija, mamicilor, sa va ganditi al educatia copilului pe termen lung! Sunt de acord fara TV, mai ales ca acum nu mai sunt desene educative, si nici Hercule si Xena... dar incercati sa le spuneti muuulte basme (orice basm e traseul unei initieri, asta e si viata, pana la urma, o initiere...), hraniti-i cu literatura clasica, sa ii faceti sa gandeasca liber, sa fie inteligenti si sa aiba convingeri ferme, invatati-i sa gandeasca! hraniti-i si cu hrana duhovniceasca, dar cu masura, pentru ca important este sa asimileze. Am vazut multi copii care au fost crescuti in spirit evlavios si cucernic... cand au crescut un pic mai mari, au cazut atat, dar atat de usor in mrejele lumii asteia... avem si exemple celebre, atatia autori care au fost fii de preot si care, in scrierile lor, numai ortodocsi nu erau! faceti cumva ca a noastra credinta sa prinda radacini in ei si convingeri de neabatut. De aceea credinta voastra, Anna si Jane, e mai puternica, pentru ca voi L-ati descoperit pe Dumnezeu mai tarziu, si ati putut constientiza. Cei mici nu constientizeaza, ei doar preiau, imita... nu ma intelegeti gresit eu sunt pentru invatatura crestina din familie, pentru depinderea copilului de mic cu rugaciunea, biserica, Sf. Taine, insa aveti nevoie ca acestea sa prinda radacini in sufletul lui, mai incolo. Fiti foarte abile cu aceasta invatatura!
Spunea Anna ca ea nu isi invata copilul sa ii daruiasca flori de ziua ei... ce vei face cand va vedea, mai tarziu, ca toti prietenii lui le daruiesc flori mamicilor si prietenielor? Ce vei face cand se va indragosti de o fata care s-ar putea sa fie mai pretentioasa, care sa-l "educe" cu ce ii place ei, care sa darame in putin timp tot ce ai zidit tu in ani de zile? Sa nu se intample asa! Mie nu mi se pare ca acesti copii sunt atat de influentabili acum, cat la pubertate, cand abia atunci isi formeaza deprinderile care vor sta la baza intregului lor comportament... Invatati-i deci sa adopte felul de gandire ortodox, formati-le mintea, aratati-le un mod de viata crestin, fiti niste modele pe care sa le iubeasca si sa le urmeze! Si vegheati-i cu muuulta dragoste, discret, fara a le lasa impresia ca ii dominati! Sa va traiasca copilasii, sa creasca feriti de rele si sub ocrotirea lui Dumnezeu!
Nu am citit asta, insa mi se pare un lucru extrem de frumos pe care il poate invata o mama pe fiul ei, pentru ca ea va fi inlocuita mai devreme sau mai tarziu de o alta femeie, femeia cu care isi va petrece tot restul vietii, si pe care va trebui sa stie sa o rasfete, sa o surprinda placut, si in plus cred ca oricum...un barbat trebuie sa fie politicos, gentleman...si sunt atatea lucruri pe care trebuie sa le stie , si sa si ajunga sa faca parte din firea lui...intr-un mod natural.

Am cunoscut un baietel care atunci cand vede flori, se gandeste la mama lui...le alege pe cele care ii plac lui, si banuiesc ca ii face o mare bucurie mamei, de asemenea e foarte frumos educat, atent cu fetitele...si la varsta lui de 7 anisori, ofera dulciuri si stie deja sa se poarte intr-un anume fel...iar mie mi se pare deosebit acest lucru...pentru ca alti baieti trag fetele de par, in timp ce unii stiu sa se poarte de mici...
Reply With Quote