View Single Post
Vechi 19.03.2010, 19:29:10
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Anca - multumesc pentru citatul din Seraphim Rose. Il voi citi, ma atrage.
Eu am mai intrebat cu ceva vreme in urma pe forum despre Sf. Parinti.
Poate regasesc firul, sa vezi ce mi s-a raspuns.
Pana la urma, din lipsa de informatii, am ajuns la concluzia, ca toti sfintii din ortodoxie intra in grupa asta. Zice ca au fost cateva sute.
Acum nu stiu cum au lucrat ei, ca au trait cam in vremuri diferite?? Nu stiu.
Despre sfintii amintiti de tine stiam. Nu stiam ca si ei au lucrat la canoane si pidalion.
Am vazut un raspuns aici, scris de "unumaka", raspuns care imi confirma ideea ca sunt multi care vad lucrurile in acest fel. S-ar putea spune ca suntem doua grupari.
Si intrebarile lui/ei de la sfarsit reflecta dubiile multora (au fost casatoriti, de ce au fost misogini etc.).
Si toate aceste discutii mai refelcta si faptul ca nu ne simtim bine, siguri in biserica institutie (cel putin cea din ziua de azi), ca oamenii nu se simt sprijiniti.
Dumnezeu a lasat altceva, El este altfel, ne ajuta pe toti, ne cearta, in fata lui suntem toti egali.
Dar in biserica, printre oameni si ceea ce au construit ei in timp, nu suntem egali si nu suntem sprijiniti: ca femei, ca oameni casatoriti.

Eu fac aceasta diferenta: biserica lui Dumnezeu si cea a oamenilor.

Sfintii parinti sunt multi, diversi, traiti acum 2000 ani dupa alte reguli si posibilitati. Ne-ar trebui o viata sa-i pricepem, sa-i cunoastem si sa-i invatam.
Si nimeni n-o face.
Am cautat pe net sa aflu cam ce lucrari au scris. N-am gasit.
Unii sfinti au scris individual. Sf. Ioan Gura de aur a scris multe si frumoase, unele mai blande, altele mai razboinice la adresa oamenilor (mai ales a femeilor).
Am citit "Despre preotie" ca sa-mi inteleg preotul. Acolo loveste mult in femeie, spre a pune preotul pe piedestal. Este si adevarat ce spune despre dificultatea si complexitatea profesiei de preot. Dar ce spune despre femei...
Si am gasit acolo o notita de subsol despre mama lui, care m-a intristat profund. Dar stiam ca asa indurau femeile pe atunci.
Ca urmare am luat cartea cu viata lui si am sa vad.

In concluzie repet si eu ca multi altii: nimeni nu se razvrateste aici impotriva lui Dumnezeu si a legii noi lasate de El, ci la ceea ce gaseste in biserica si la modul in care se simte tratat.
Uite citeste concret in tot forumul cate probleme si intrebari are lumea, pentru ca nu este ajutata si informata in biserica, de preoti, de duhovnici. Nu mai stie nimeni nimic. Oare este numai vina oamenilor ca nu-i stiu pe Sf. Parinti, sau sunt si alte lucruri neinregula in B.O?
Nimeni nu contesta niste judecati si vieti ale Sf.Parinti, nimeni nu le minimalizeaza importanta. Dar Dumnezeu este mai presus de ei. Asta spunem noi. Si exista intre ei, o diferenta in a vedea credinta.