Citat:
În prealabil postat de Fani71
Dcei, exista si astfel de pareri la duvonicii ortodocsi, nu numai contra.
Eu as adauga ca tot asa cum sf Pavel spune ca pentru un crestin carnea jertfita idolilor nu este nilmic, deci o poate manca (dar sa se fereasca sa nu sminteasca un frate mai slab..), tot asa pt un crestin teoriile panteiste sau pagane care stau in spatele unor medicini paralele nu sunt importante, important este aspectul medical de care se poate folosi.
Dar, la fel, poate ar fi bine ca daca le folosim noi sa nu facem mare caz de asta, ca sa nu-i smintim pe cei care ar intelege ca si teoriile din spatele unor astfel de medicini sunt bune.
|
TEXTUL CITAT DE TINE DIN SF. APOSTOL PAVEL ESTE INCOMPLET
ÎL REDAU AICI 1 CORINTENI
CAPITOLUL 8
4. Iar despre mancarea celor jertfite idolilor, stim ca idolul nu este nimic in lume si ca nu este alt Dumnezeu decat Unul
singur.
5. Caci desi sunt asa-zisi dumnezei, fie in cer, fie pe pamant, - precum si sunt dumnezei multi si domni multi, S
6. Totusi, pentru noi, este un singur Dumnezeu, Tatal, din Care sunt toate si noi intru El; si un singur Domn, Iisus Hristos,
prin Care sunt toate si noi prin El.
7. Dar nu toti au cunostinta. Caci unii, din obisnuinta de pana acum cu idolul, mananca din carnuri jertfite idolilor, si
constiinta lor fiind slaba, se intineaza.
8. Dar nu mancarea ne va pune inaintea lui Dumnezeu. Ca nici daca vom manca, nu ne prisoseste, nici daca nu vom manca, nu ne
lipseste.
9. Dar vedeti ca nu cumva aceasta libertate a voastra sa ajunga poticnire pentru cei slabi.
10. Caci daca cineva te-ar vedea pe tine, cel ce ai cunostinta, sezand la masa in templul idolilor, oare constiinta lui, slab
fiind el, nu se va intari sa manance din cele jertfite idolilor?
11. Si va pieri prin cunostinta ta cel slab, fratele tau, pentru care a murit Hristos!
12. Si asa, pacatuind impotriva fratilor si lovind constiinta lor slaba, pacatuiti fata de Hristos.
13. De aceea, daca o mancare sminteste pe fratele meu, nu voi manca in veac carne, ca sa nu aduc sminteala fratelui meu.
CAPITOLUL 10
19. Deci ce spun eu? Ca ce s-a jertfit pentru idol e ceva? Sau idolul este ceva?
20. Ci (zic) ca cele ce jertfesc neamurile, jertfesc demonilor si nu lui Dumnezeu. Si nu voiesc ca voi sa fiti partasi ai
demonilor.
21. Nu puteti sa beti paharul Domnului si paharul demonilor; nu puteti sa va impartasiti din masa Domnului si din masa
demonilor.
22. Oare vrem sa maniem pe Domnul? Nu cumva suntem mai tari decat El?
23. Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi folosesc. Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate zidesc.
24. Nimeni sa nu caute pe ale sale, ci fiecare pe ale aproapelui.
25. Mancati tot ce se vinde in macelarie, fara sa intrebati nimic pentru cugetul vostru.
26. Caci "al Domnului este pamantul si plinirea lui".
27. Daca cineva dintre necredinciosi va cheama pe voi la masa si voiti sa va duceti, mancati orice va este pus inainte, fara
sa intrebati nimic pentru constiinta.
28. Dar de va va spune cineva: Aceasta este din jertfa idolilor, sa nu mancati pentru cel care v-a spus si pentru constiinta.
29. Iar constiinta, zic, nu a ta insuti, ci a altuia. Caci de ce libertatea mea sa fie judecata de o alta constiinta?
30. Daca eu sunt partas harului, de ce sa fiu hulit pentru ceea ce aduc multumire?
31. De aceea, ori de mancati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre slava lui Dumnezeu sa le faceti.
ÎN AMBELE CAZURI SE SPUNE SĂ NU SE MĂNÂNCE DIN CELE JERTFITE IDOLILOR
CELE CE ZIC CEI DE LA SF. MUNTE ȘI MULȚI FOARTE MULȚI, MAJORITATEA PĂRINȚILOR DUHOVNICEȘTI CONTEMPORANI (CU EXCEPȚIA PR. TEOFIL PĂRĂIANU DACĂ EXISTĂ CARTEA RESPECTIVĂ ȘI NU CUMVA ESTE O INTERVENȚIE TIPOGRAFICĂ) ESTE CĂ ÎN ACELE MEDICINI ALTERNATIVE NU ESTE VORBA DE ACȚIUNE MEDICALĂ CI DE UNA A DUHURILOR. DAR AICI IARĂȘI NE CERTĂM CU DRAGA NOASTRĂ KIRALINA CARE ZICE CĂ E VORBA DE DUH SFÂNT IAR PĂRINȚII ZIC CĂ E VORBA DE DUHURI NECURATE. CE NE FACEM CĂ DISCUȚIA S-A CAM LUNGIT ȘI NOI TOT NE CERTĂM. N-AR FI OARE MAI BINE SĂ ÎNCETĂM? CERTURILE DE CUVINTE NU SUNT FOLOSITOARE. DOAMNE AJUTĂ!