Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Domnule Radu, problema legionara ma pasioneaza din 1990. Nu am citit ci am studiat lucrarile lui C.Z.Codreanu(Doctrina legionara, carticica sefului de cuib, pt. legionari , detentia de la jilava,etc, etc) ale celor ce conduceau miscarea , principalele si secundarele figuri ale miscarii legionare , viata si activitatea lui C.Z. Codreanu, Mota, Marin , Girneata, parintele Borsa , gen Graniceru. Am citit memorialistica universului concentrationar romanesc, am cautat sa contactez personalitatile inca in viata si sa le iau interviuri particulare(aproape toti au peste 80-85 de ani)si continui sa ma documentez inca. Insa in afara de orice toate marturiile cinstite , serioase si dezinteresate atit ale adversarilor cit si ale adeptilor desvaluie maretia parsonalitatii unice a Capitanului, o persoana providentiala pt. istoria poporului roman .
Spun toate acestea mai putin pt. a ma lauda ci din dorinta de a va informa ca ceea ce se posteaza pe acest thread are infatisarea unor cunostinte tipic institutionalizate fiind mult departe de realitate . Nu cred ca are rost sa ma scuz la fiecare fraza ca nu am nici o intentie de a va jigni sau a va trezi repulsia insa v-ati format pareri asemenea unor carti de istorie scolara. Nu am inteles sensul, din primul raspuns pe care mi l-ati dat ,celor 2 extreme : rosie si bruna , atunci cind vorbim de miscarea legionara. De asemenea diferenta dintre cele 2 perioade (codrenista si simista)a miscarii este categorica, covirsitoare si pe toate planurile motiv pt. care amestecarea in ideatie si pareri ca in doctrina legionara se amesteca organic atentatul cu credinta adinca in D.zeu este o greseala , de exemplu.
V-am mai facut o propunere , in idea ca chiar va intereseaza mult subiectul, iar acum va mai fac una : luati pt. inceput viata si activitatea ori a lui C.Z. Codreanu (cautati asiduu si cititi tot ce gasiti) ori a lui H. Sima si veti avea un punct solid de plecare . De exemplu chiar o latura nebanuita a lui Sima , aceea de a-i urmarii si ucide (personal sau prin comanda)pe toti fidelii lui Codreanu dupa emigrarea lor (adica dupa asa zisa ,,rebeliune legionara") va va da multa satisfacie si va va intregii portretul poate inca nebanuit al acestuia. Oricum , este tare bine sa ginditi cum vreti dar sa nu aveti idei preconcepute deoarece adevarul ar putea fi innegurat . Totusi, orice veti citi mai intii sau mai apoi veti constata ca exista o mare , dar o exterem de mare diferenta intre caracterele si personalitatile celor doi conducatori care s-au rasfrint existential asupra ceea ce se chema Miscarea Legionara.
Lectura placuta !
|
Am citit cu interes ceea ce ati postat dvs.!
Insa sa-mi permiteti sa va dau un sfat prietenesc : adancit,cum v-am observat in lucrarile aplogetice ale legionarilor consacrati, sa nu cumva sa cadeti in partizanism ideologic !
Eu v-as recomanda sa cititi si lucrarile unor politicieni din perioada interbelica Alexandru Cretianu, Grigore Gafencu,generalul Ion Gheorghe, atasat militar la Berlin...etc...
asa, ca sa aveti si o perspectiva alternativa !
In ce priveste teza diferentierii de esenta intre perioada codrenista si cea simista, mi se pare un artificiu de a mai salva ceea ce se poate in fata opiniei publice in mare parte anti-legionara !
Generalul Antonescu,mie mi se pare a fi fost o solutie echilibrata si buna, in ecuatia romaneasca din acea perioada,pe cand legionarii simisti, cine erau ? erau aservitii NSdAP-ului si ai lui Walter Shellenberg und Himmler & Co !