Citat:
În prealabil postat de VladCat
perfect deacord ...si nu numai ca nu foloseste la nimic dar iti face si foarte mult rau
|
Nu cu mult timp in urma am avut la terapie o fata care a fost agresata pe strada. Din acel moment a inceput sa simta o teama teribila sa iasa din casa, intreaga ei viata s-a schimbat si a inceput sa se simta din ce in ce mai rau si sa sufere de migrene. Degeaba i se spusese de toata lumea ca s-a intamplat o singura data si ca statistic e improbabil sa i se repete. Emotiile din acel moment erau prea intense si au afectat-o profund. Era foarte credincioasa si se ruga sa ii dispara aceea teama, dar dupa mai bine de 2 ani teama inca persista. Am intrebat-o cum anume apare aceea teama in mintea ei si mi-a povestit ca se vede inconjurata de cateva persoane pe strada si nu isi mai poate schimba aceea imagine din minte. Ca si cum i s-ar lipii de minte acea amintire. Se vedea apoi cazuta la pamanat si plangand de teama. Cand imi povestea lucrul acesta statea pe scaun in fata mea si tinea capul si umerii apoape cazuti. Pentru mine era clar faptul ca mintea ei percepea acel eveniment ca si cum s-ar fii petrecut ieri, sau intr-un moment foarte recent... si nu il putea pune in trecut. Asa ca am rugat-o sa imi povesteasca un eveniment neplacut din trecutul ei departat. Mi-a spus ca vede o imagine cu ea la scoala cand a fost certata pentru ca facuse nu mai stiu ce prostioara de copil. Si mintea ei inregistra aceasta imagine ca fiind neclara, mai rece si departata si intunecata. Asa codeaza mintea ei amintirile aflate cu mult timp in urma: reci, departate, intunecare,neclare. Ei bine, amintirea de acum doi ani in care fusese agresata era insa aproape si clara, o simtea ca si cand ar fii aproape de ea.
Ceea ce am facut in continuare putem spune ca este NLP. Am rugat-o sa isi aminteasca iar agresiunea si sa o faca sa se departeze de ea ca si cum ar privi la un televizor. Apoi sa o faca sa fie mai intunecata si mai rece, ba chiar si mai neclara, in ceata.
Prin acest lucru i-a spus creierului sau ca aceea imagine apartine trecutului. In timp ce facea asta umerii s-au ridicat, capul s-a indreptat si respiratia s-a linistit. Era un semn ca ceva se intampla. Am repetat cu ea de cateva ori acest lucru pana cand la final mi-a spus ca se simte mai bine. M-a sunat dupa o saptamana sa imi spuna ca nu i se mai pare ca intamplarea a avut loc ieri ci ca a lasat-o in trecut si ca isi poate vedea de viata ei acum. Tin sa va spun ca fetei nu i-am spus cum a functionat aceasta metoda, asa cum am prezentat aici. Nu stia ca de fapt am pozitionat problema ei in devaratul loc unde trebuia sa fie aceea memorie (in trecut) si ca din cauza asta ea a reusit sa "dea drumul" acelui eveniment si sa isi indrepte atentia spre viitor.
Din cate stiu eu nu i s-a intamplat nimic nici cu credinta in Dumnezeu, nici cu sufletul ei nemuritor ci din contra, a reusit sa nu mai dea vina pe nimeni, sa ierte si sa isi traiasca viata in iubire.
Exemple din acestea sunt nenumarate. Nu vreau sa va conving ca NLP-ul este panaceu universal pentru ca nu cred asta. Dar are rolul lui si e pacat sa spunem ca e rau din start orice lucru care, folosit cu intelepciune, reuseste sa ajute. Pe site-ul meu am dat multe informatii despre alte exemple asa ca nu le repet aici.
Nu inteleg cum poate sa faca rau NLP-ul cand il folosesc ca sa explic unui cuplu ca de fapt ei se iubesc dar unul isi exprima iubirea folosind cuvine iar celalalt folosind gesturi. Si ca nu ii trimit sa se roage ca sa le lumineze Dumnezeu mintea. Poate ca asta e chiar raspunsul la rugaciunea lor... Nu luati ca fiind negativ orice a facut cineva si nu a inteles ca acel lucru poate fii folosit si in sens pozitiv. Spuneti ca NLP-ul costa. Eu il dau pe gratis pentru ca este prea util ca sa scapi de frica si dezamagire.