View Single Post
Vechi 22.03.2010, 19:08:55
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Eu personal cred ca nu s-a trecut nimic in cartile bisericesti-pt.adormiti in speta ,fara mijlocirea Duhului Sfant argumenez cu o intamlare din satul meu:
In timpul primului razboi mondial erau plecati din sat multi tineri.A ajuns vestea in sat ca au murit.Familiile le-au facut inmormantare..pomeni ..toata randuiala ..conform cartilor bisericesti,evident.
La intoarcerea lor ,fiecare povestea cum au simtit miros de mancare ..si in transee fiind si nemancati ..au simtit ca se satura de la miros..exact ce se dadea de pomana ..orez si coliva.
Am intrebat personal si mai multi au confirmat ..urmasi ai soldatilor de atunci ,printre care si bunicul meu
Pe de alta parte ,cu 100 ani in urma familiile ramaneau impreuna ,in acelasi sat sau cat mai aproape avand cine sa faca pomenile.Treptat prin indepartarea fiilor de familie ..batranii au avut teama de a nu li se face pomenile..motiv pt.care au aparut ..pomeni de vii ,de ex., iar biserica decat s-a mulat pe cerintele oamenilor,introducand alte rugaciuni
Tocmai in asta consta frumusetea ortodoxiei..ca e vie si nu inchistata .
Reply With Quote