View Single Post
Vechi 22.03.2010, 21:17:43
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Adica se poate spovedi inclusiv de pacatul divortului dar nu poate fi iertat decat daca se repara greseala, nu?
Divorțul nu este întotdeauna păcat, dar "recăsătorirea" în timp ce soțul/soția legiuit (ă) trăiește, adică traiul în adulter, este întotdeauna păcat grav care nu se poate ierta decât prin spovadă. Precondiția spovezii, în afară de căință, este determinarea de a nu mai păcătui și a repara, atât cât se poate, păcatul deja comis. Sfârșitul Actului de Căință spune: "Pentru aceasta, cu ajutorul Harului Tău, mă hotărăsc să nu mai păcătuiesc și să fug de orice prilej de păcat". Deci, cel care a divorțat și s-a "recăsătorit", atâta timp cât nu are intenția de a renunța să trăiască în unire trupescă cu actuala sa "soție" ("soț") este în stare căzută, nu poate obține absolvirea în mod valid și nu se poate împărtăși.

Citat:
Asta inseamna ca daca este o chestiune ireversibila (celalalt s-a casatorit) de fapt nu poate fi iertat si in consecinta nici impartasit...
Dacă celălalt s-a recăsătorit, păcatul este al celuilalt, deci bărbatul (femeia) părăsit (ă) astfel se poate împărtăși.

Citat:
Sau doar daca se spovedeste pe patul de moarte si evident are o scuza solida cum ca nu mai are cum sa-si indrepte greseala care poate nici nu-i apartine (ci celuilalt)?
Pe patul de moarte fiind, dacă realizezi că ai trăit în stare de păcat și ești hotărât, în cazul vindecării, să nu mai trăiești astfel, desigur că te poți spovedi și preotul poate da absolvire validă.

Citat:
Pe urma ce se intampla in cazurile foarte grave in care de exemplu un sot isi abuzeaza sotia?
Ar trebui sotia sa rabde asa ceva pana la moarte sau daca ii sta in putere sa nu mai locuiasca sub acelasi acoperis?
Sunt cazuri, ca acesta, în care separarea este legitimă și nu este un păcat. Așa interpretăm și spusele Domnului nostru despre "pricina de adulter". Sunt cazuri în care oricâtă bunăvoință ai avea, nu poți stăpâni repulsia față de un soț (soție) care te-a înșelat.
În cazul abuzului, prima grijă este asigurarea copiilor, de aceea femeia are nu numai dreptul, ci și datoria să ia distanță față de un soț care reprezintă un pericol pentru ea și pentru copii. Dar o asemenea separare nu înseamnă disoluția căsătoriei, nici a obligației de castitate.

Chiar și (Doamne ferește) dacă soția mea m-ar părăsi pentru un alt bărbat și ar pleca de acasă, chiar dacă s-ar "căsători" cu acela și va avea copii cu acela, ea va fi în continuare soția mea, iar eu soțul ei. Trebuie să aștept, să sper, să mă rog și să lucrez ca ea să se întoarcă, chiar dacă această așteptare ar fi până la mormânt. Atunci, și numai atunci, legătura făcută de Domnul prin Sfânta Taină a căsătoriei va fi desfăcută.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote