Nu vinul este rău, ci beția !
Bineînțeles că nici internetul, nici televiziunea, nu sunt lucruri rele in sine (vezi exemplul cu cuțitul), însă depinde de cei care le întrebuințează, cum le întrebuințează.
Ele sunt bune și pt.mireni și pt.preoți, mai ales în ziua de azi, când, iată, putem comunica mai ușor. Acuma, într-adevăr, ne și putem sminti mai ușor, doar satana nu stă deoparte, se "updatează" și el, nu ?
Însă nu el e vinovat sau internetul sau televizorul, ca atare, ci acela care le utilizează în mod nefolositor sufletului. Aici cred că e cheia înțelesului.
Pentru călugări e mai delicată această problemă, zic eu, nu că ar fi ceva rău, însă ei s-au rupt de lume, iar folosirea internetului le-ar lua mult timp de rugăciune. Căci ei se roagă mult mai mult ca noi și atunci intrarea zilnică pe net le-ar răpi foarte mult din timpul pe care ar trebui să-l acorde rugăciunii.
Ei oricum practică Rugăciunea lui Iisus neîncetat, deci trebuie să o întrerupă atunci când sunt conectați. Și m-aș cam mira sau chiar îndoi că unii călugări ar primi ascultare să dea sfaturi pe net. Personal, nu prea cred acest lucru, iertați-mă.
Nu trebuie să judecăm însă. E foarte bine dacă au timp și pot să dea sfaturi pe bloguri (vezi blogul Parintelui Savatie Baștovoi de exemplu), dar cred că menirea călugărilor este totuși cea de a se ruga, real, în mânastire, nu neapărat în cea virtuală.
Dar, cum am spus, nu este un lucru rău în sine, numai să nu-și neglijeze pravila lor, care este cea mai importantă. La urma urmei depinde de fiecare dintre noi cum folosim orice lucru pe care ni l-a îngăduit Dumnezeu. Însă atenție mare ! Căci noi facem lucrurile bune sau rele.
Nu vinul este rău, ci beția !
|