View Single Post
Vechi 23.03.2010, 15:18:24
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Da, in sensul acesta ziceam si eu ca nu e o conducere formala. Ascultarea voluntara este o chestiune rationala, am putea spune chiar o virtute, ori la diavoli nu putem sa mai gasim rationalitate, ci doar dibacie in rau.

In schimb, probabil ei pot urma planului lui Lucifer dintr-o supunere fortata, cu alte cuvinte din frica si teroare.
Ascultarea e virtute atat timp cat vorbim de ramanerea in starea de bine. Ascultarea in starea de rau in mod sigur nu este virtute.

Ingerii rai au fost si au ramas fiinte rationale, carora insa nu le-a placut cum este Dumnezeu. Ei nu pot sa conceapa o existenta in ascultare smerita de Creator, o existenta in iubire si respect. Asta inseamna mandria, nu? Lucifer a crezut initial ca daca se va sui "deasupra norilor și asemenea cu Cel Preaînalt voi fi" (Isaia 14, 14), atunci Dumnezeu Cel smerit si iubitor il va si lasa sa faca asta. Mai mult, i-a si convins pe unii dintre ceilalti ingeri, destul de multi, sa asculte de filosofia lui cea noua in loc de Creatorul care i-a asezat pe fiecare dupa buna raduiala divina. Se vede clar similaritatea cu gandirea corupta atee in aceasta idee.

Deci din libera alegere si din ratiunea proprie au cazut din gratia divina, dar o data cazuti, s-au vazut totusi nevoiti sa-i urmeze tatalui minciunii pentru ca cealalta posibilitate pur si simplu nu le convine.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote