Citat:
În prealabil postat de crisghise
Verisorul meu vrea sa ma invite ca nasa la nunta lui. Singura problema e ca cununia o va face la biserica greco-catolica de care apartine de cativa ani(inainte mergea la Biserica Ortodoxa).Nu stiu ce sa fac, nu stiu daca e bine sau rau sa fac lucrul asta. Mi-e groaza mai ales de faptul ca toata familia de pe linia mamei mele sunt greco catolici, si toti suntem foarte uniti in familie. Chiar e un pacat sa merg ca nasa la el?
|
Categoric nu este voie sa fii nasa la o nunta de greco-catolici. Amestecarile de genul nasa de botez/cununie la alte religii nu sunt ingaduite de Sfintii Parinti si sunt pacate, pentru simplul motiv ca cei implicati trebuie sa aiba aceeasi credinta. Ar fi ingaduit doar daca varul tau si sotia lui s-ar converti la Ortodoxie.
Nasii trebuie sa fie indrumatori spirituali ai finilor si sunt datori sa-i invete sa fie crestini buni. Gandeste-te cum vei putea tu sa-ti faci datoria de nasa daca finii tai nu sunt ortodocsi? Sau ce vei face cand ei vor avea copii, vei fi chemata sa botezi copilul in alta religie decat a ta?
N-as vrea sa te sperii, dar nasii au o raspundere destul de mare pentru finii lor, asta e in Ortodoxie. Daca la catolici sunt doar martori (dupa cum spune Mihnea), atunci din start diferenta este mare.
Stiu ca situatia este delicata intrucat este varul tau... incerc sa ma pun in locul tau si mi-ar fi greu. Dar cel mai bine este sa discuti si cu sotul tau si sa le spuneti ca ar fi mai bine sa-si aleaga nasi tot catolici ca si ei. Nu e bine sa incalci dogmele ortodoxe doar de dragul familiei... pentru ca pentru tine va ramane un pacat.
Discutati si cu duhovnicul, dar eu cred ca nici un preot ortodox nu ar face pogoramant la un asemenea lucru. Dumnezeu sa va lumineze!