View Single Post
Vechi 25.03.2010, 09:28:44
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Mihnea si topcat, multumesc pentru raspunsuri.
Din ele se poate vedea ca aceste feluri de medicina paralela au o baza obiectiva, nu sunt fantasmagorii ezoterice cum zic unii.
Doar unele. Anume cele bazate pe observatii obiective, printre care si acupunctura.
Citat:
Totusi, topcat, ceea ce spui nu exclude existenta unor energii, de care vorbeste medicina chinezeasca ('ki').
Dar in fine, nu ma pricep destul.
Nici eu, dar sint totusi altii care se pricep. Si ei spun ca deja in anii 500 ien chinezii faceau experiente pe cadavre umane si si-au dat inca de atunci seama ca inima este cea care pompeaza singele prin corp (ceea ce europenii au descoperit in sec 16!), ca singele este cel care duce substantele vitale in organism si ca aerul intra in plamini de unde esenta sa (oxigenul), numit qi, este transportat de vasele de singe (care au fost traduse incorect ca meridiane) in tot organismul. Atunci cind irigarea tesuturilor nu se mai face corect (tradusa prin stoparea trecerii energiei qi prin meridiane) apare boala iar acupunctura reface fluxul de energie qi prin acele meridiane prin inteparea in puncte de rezistenta joasa, care corespund zonelor de irigare maxima.
In concluzie, medicina chinezeasca nu vorbeste de energie in sensul in care il folosim noi, in vest.
“It is now clear to those who are prepared to think and look beyond the self enclosing loops of traditional dogma that after four decades of research there is no evidence meridians exist nor that qi as energy that moves around exists. Even precise acupoints for the most part don’t exist.”
- Yun-Tao Ma, Mila Ma, Zang Hee Cho,Biomedical Acupuncture for Pain Management – An Integrative Approach
“Despite the historical evidence that it was originally meant to represent pre-modern shorthand for the vascular system, the meridian system shows up repeatedly in contemporary books and articles as supposed evidence of subtle metaphysical energy in the body.”
- Long-xiang Huang in Ma, Ma & Cho

Citat:
De altfel, nici tot ceea ce este considerat dpdv stiintific ca existent nu poate fi masurat sau perceput in sensul obisnuit al cuvantului. De exemplu particolele subatomice tot prin efectul pe care il au asupra mediului lor sunt 'percepute'; ele nu pot fi 'vazute', pentru ca a le vedea presupune folosirea luminii, care le-ar schimba.
Stiu ca ma exprim inexact, asta am retinut din ce mi-a explicat un fizician.
Corect, doar ca analogiile nu sint intotdeauna adevarate.
Reply With Quote