[quote=Annamarria]
Citat:
În prealabil postat de florinpoto
Cum sa ma apropii mai mult de Dumnezeu,si sa ajung sa inteleg mai bine religia.Sunt ortodox,si cred in Isus,numai ca de la un timp adica de mai bine de cativa
|
Salut!
Am citit ceea ce aipostat tu si pot spne ca printr-o situatie asemanatoare am trecut si eu,dar D-zeu mi-a descoperit cum pot sa ma schimb.In primul rand sa te rogi Maicii Domnului ca negresit te va ajuta, macar sa citesti in fiecare seara paraclisul si apoi se vor agauga si altele.Iti mai recomand niste carti care te vor ajuta foarte mult ,cel putin pe mine m-au ajutat enorm:NE VORBESTE PARINTELE SERAFIM ROSE SCRISORI [citez:Salutari intru Domnul nostru Iisus Hristos! Iti multumesc pentru scrisoare. Apreciez seriozitatea a ceea ce ai scris, si voi raspunde cu aceeasi seriozitate.
Trebuie sa iti spun mai inainte de toate ca, dupa cate cunosc eu, nu mai exista in ziua de azi "stareti" - adica batrani cu adevarat purtatori de Dumnezeu (in duhul staretilor de la Optina) care te-ar putea calauzi nu prin intelepciunea lor si prin intelegerea Sfintilor Parinti, ci prin luminarea de la Duhul Sfant. Acest fel de calauzire nu este dat vremurilor noastre - si sincer, in slabiciunea, prihanirea si pacatele noastre, nu il meritam.
Vremurilor noastre le este dat un fel de viata duhovniceasca mult mai modest, pe care episcopul Ignatie Briancianinov, in excelenta sa carte Arena (o ai?), il numeste "viata dupa povatuire" - si anume, trairea potrivit poruncilor lui Dumnezeu asa cum sunt propovaduite in Sfintele Scripturi si de catre Sfintii Parinti, cu ajutorul celor ce sunt in varsta si mai experimentati. Un "staret" poate da porunci; dar un "povatuitor" da sfaturi, pe care trebuie sa le verifici in practica.
Nu cunoastem pe nimeni anume care ar putea indeosebi sa te povatuiasca in limba engleza. Daca iti este cu adevarat necesar, Dumnezeu ti-l va trimite [sfatul] dupa timpul Sau, potrivit credintei si nevoii ta, si fara sa-l cauti cu prea multa cugetare.
De vreme ce mi-ai scris, voi risca sa iti dau o vorba sau doua de povata in general, bazandu-ma pe ceea ce mi-ai spus in scrisorile tale, in urma experientei dobandite de mica noastra comunitate monahala si a lecturilor din Sfintii Parinti.
1) Invata inainte de toate sa te afli la pace cu situatia duhovniceasca care ti-a fost data, si sa te folosesti la maxim din ea. Daca situatia ta este stearpa duhovniceste, nu lasa aceasta sa te descurajeze, ci lucreaza cu mai multa tarie la ceea ce poti face pentru viata ta duhovniceasca. Deja este foarte important sa participi la Taine si la slujbele obisnuite ale bisericii. Dincolo de acestea, trebuie sa faci rugaciunile obisnuite de dimineata si de seara impreuna cu familia ta, si sa ai lecturi duhovnicesti - totul pe masura puterilor tale si a posibilitatilor ingaduite de circumstante.
2) Dintre scrierile duhovnicesti, ar trebui sa le citesti mai ales pe cele adresate celor din lume, sau "abecedarele" vietii duhovnicesti - cum sunt "Viata mea in Hristos" a Sf. Ioan de Kronstadt, "Razboiul nevazut" al Sf. Nicodim Aghioritul, Vietile Sfintilor in general, si "Arena" episcopului Ignatie Briancianinov (carte care, desi adresata incepatorilor, este potrivita si mirenilor intrucat ofera in general ABC-ul vietii duhovnicesti aplicat vremurilor moderne).
3) Pentru a ajuta la sporirea ta duhovniceasca si a-ti reaminti adevarurile duhovnicesti, ar fi bine sa tii un jurnal (carnetelele de notite ce se gasesc in papetarii sunt bune), care sa cuprinda pasaje din cartile duhovnicesti pe care le gasesti a fi deosebit de valoroase sau potrivite pentru tine, si poate comentarii proprii inspirate de lectura si cugetare, incluzand comentarii scurte ale propriilor deficiente pe care trebuie sa le indrepti. Sf. Ioan de Kronstadt a gasit acest lucru ca fiind deosebit de pretios, dupa cum se poate vedea in "Viata mea in Hristos".
4) Nu-i critica sau nu-i judeca pe alti oameni - priveste-i pe ceilalti ca pe niste ingeri, indreptateste greselile si slabiciunile lor, si osandeste-te numai pe tine ca fiind cel mai mare pacatos. Acesta este primul pas in orice fel de viata duhovniceasca.
Iti ofer acestea spre orice ajutor ti-ar putea fi. As fi bucuros sa incerc a-ti raspunde la orice intrebari anume pe care le-ai putea avea, si mai ales despre invataturile Sfintilor Parinti, la majoritatea carora avem acces in editii de limba rusa.
Cerandu-ti rugaciunile,
Cu dragoste in Hristos,
Serafim, monahul
Publicata in Living Orthodoxy, ian.-feb. 1984
* * *
- Viata centrata in jurul sinelui si de satisfacere a propriei persoane, traita de majoritatea "crestinilor" de astazi, este atat de intruziva incat ii pecetluieste pe acestia in afara oricarei intelegeri a vietii duhovnicesti; si cand astfel de oameni incearca "viata duhovniceasca", o fac numai ca pe un alt mod de satisfacere a propriului eul. Fapt ce poate fi vazut destul de limpede in idealurile religioase cu desavarsire false atat ale miscarii "harismatice" cat si ale diferitelor forme de "meditatie crestina": toate promit (si ofera extrem de rapid) experienta multumirii si a pacii. Dar acesta nu este catusi de putin idealul crestin, care, decat orice altceva, poate fi rezumat ca fiind un razboi si o lupta infricosatoare.
- Crestinilor ortodocsi! Tineti aproape harul pe care il aveti; nu il lasati niciodata sa devina o chestiune de obisnuinta; nu il socotiti niciodata doar dupa masurile omenesti sau nu va asteptati sa fie logic sau pe intelesul celor ce nu pot patrunde nimic din ceea ce depaseste omenescul... Fie ca toti crestinii ortodocsi sa se intareasca pentru batalia ce le sta dinainte, fara a uita vreodata ca in Hristos izbanda este deja a noastra.
Orthodoxy and the Religion of the Future (1979); traducere românească: Ieromonah Serafim Rose, Ortodoxia si religia viitorului, FEP - Tipografia Centrală, Cartea Moldovei, Chisinău, 1995.
* * *
- ... Crestinii ortodocsi ai acestor vremuri din urma se afla cu adevarat intr-un somn duhovnicesc si au o nevoie disperata sa fie treziti de o trambita a Duhului asemenea Sfantului Simeon [Noul Teolog]. Cei ce sunt ortodocsi prin nastere si din traditie nu sunt si cei ce vor mosteni vesnica Imparatie a Cerurilor; trebuie treziti intru implinirea stiutoare a poruncilor lui Hristos si la primirea stiutoare a Sfantului Duh al lui Dumnezeu, precum atat de graitor a invatat Sfantul Simeon,] ALTE CARTI:PELERINUL RUS,
carti scrise de parintele Arsenie Boca, de cuviosul Paisie Aghioritul .De asemenea ar trebui sa mergi la slujbe la biserica , sa te spovedesti.EU am mai citit si viata Parintelui Serafim , cum L-a descoperit pe D-zeu. Costa 50lei se gaseste la librariile de specialitate. Doamne Ajuta!