Două feluri mâncare de post delicioase!
1.Drob de post (cu ciuperci și soia granule)
-1/2 kg granule de soia se fierb în apă cu puțină sare.Se strecoară și se storc bine.
-1/4 kg ciuperci tăiate mărunt și călite în ulei.
-3-4 cepe mari date prin răzătoare și stoarse
-3 legături ceapă verde
-2 legături mărar
-2 părtunjel verde
-1 căpățină usturoi pisat
-6-7 cartofi copți sau fierți curățați de coajă dați prin răzătoare
-2 morcovi mari
-piper,cimbru,busuioc sare după gust
-2 pachețele praf de copt
-2 linguri zahăr
-3 linguri oțet
-1/2 pachet margarină
-ulei 2oo ml
-2-3 căni făină în funcție de consistența aluatului
Se frământă toate într-un lighian,se adaugă sarea și celelalte mirodenii.
În tava mare de la aragaz,tapetată cu hârtie sau cu margarină și cu pesmet se pune compoziția care trebuie să nu fie nici prea groasă nici prea moale.
La foc potrivit se coace o oră până se rumenește deasupra .Se taie cuburi.
Dacă aveți musafiri sau aveți un parastas înlocuiește cu succes friptura.
Cu salată verde este excelent.
Musaca cu ciuperci(nu știu dacă e o mâncare românescă dar eu o gătesc desul de des)
-1kg ciuperci
-două,trei cepe mari
-bilion,sare piper,pătrunjel,mărar verde,cimbru,busuioc(folosesc busuioc la multe mâncăruri)
O crațiță mijlocie cu piure de cartofi mai subțirel
Se taie ciuepcile mărunte,se călesc cu ulei ,se pune bulion,făină,sare mirodenii,mărar,pătrunjel tocate mărunt.
În tava de la aragaz sau într-o cratiță tapetată se pune o jumătate piure cartofi,un strat comoziția cu ciuperci ,apoi din nou piure.Cu o paletă de lemn se depărtează compoziția de pereții tavei iar pe suprafața mâncării se fac forme geometeice tot cu paleta.Se toarnă un sos (apa de la fiert cartofii ,bulion,piper) peste compoziție.Se dă la cuptor și se lasă până ce prinde o coajă deasupra,cam o oră)
Se servește când este mai răcorită pentru a nu se sfârâma.
Last edited by dorinastoica14; 25.03.2010 at 13:59:21.
|