Părerea mea....
Dragă Angel,
Sunt abonată de ceva vreme la newsletter-ul Crestin Ortodox și nu am activat până azi. Am mai citit mesaje din când în când, ale utilizatorilor și unele mi s-au părut ok, altele m-au uimit sau chiar m-au șocat, deși nu mai sunt chiar adolescentă. De exemplu unul (creștin ortodox de frunte desigur) spunea într-un mesaj că bine i s-a făcut lui Ceaușescu că a fost executat, ba chiar trebuia executat de 10 ori....Un bun "creștin", desigur....
Am citit și o parte din mesajele prin care unii amabili au încercat să răspundă la problema care te frământă. Încerc și eu. Sunt mai multe aspecte, le numerotez și le analizez separat:
1. Eu nu aș confunda credința cu religia. Dacă e să mă întrebi pe mine, aleg credința în Dumnezeu, care este unic, oricare ar fi modul în care el este adorat de oameni (deci religia). Un om credincios este bun, drept, nu minte, nu nedreptățește pe nimeni, împarte casa, haina sau mâncarea lui cu un necăjit, ajută un bătrân, un bolnav....merge cam pe exemplul lui Iisus Hristos. Adică chiar face ceea ce a făcut Iisus Hristos, nu este doar demagog (vorbe goale, fără fapte). Și nu contează dacă formal este ortodox, adventist, evanghelist, evreu etc....Mă rog, evreii nu cred in Iisus Hristos....Am și eu încă destule întrebări ca de exemplu, dacă există un singur Dumnezeu, de ce există atâtea religii și credințe?
Și eu sunt creștin ortodoxă, dar o bunică și o mătușă de a mea au fost adventiste, când eram mică mergeam la adunare, iar bunica mi-a citit foarte mult din biblie...Dacă ar fi fost ortodoxă, nu mi-ar fi citit, pentru că la ortodocși nu se pune deloc accent pe citirea bibliei...Așa că eu consider că am fost norocoasă...Bunica mea nu a mai frecventat adunarea în ultimii ani și a fost îngropată tot cu preot ortodox...Deci diferența și ruptura dintre cele două credințe nu este chiar așa de mare...
Eu nu mi-am făcut cruce până pe la 15 ani cred, nici nu m-am închinat la icoane sau spre răsărit, dar nu cred că Dumnezeu m-a iubit mai puțin în perioada aceea....
De altfel, chiar în Biblie, Noul Testament, Iisus Hristos a dat destule exemple că toți suntem frați și egali în fața Lui Dumnezeu, și că numai faptele noastre ne diferențiază în buni sau răi...
Oricât ar susține ortodoxia că este "dreapta credință", eu ca om rațional am unele rețineri atât timp cât există atâtea religii în lume și chiar atâtea variante de creștinism....și mai ales că nu prea observ în jurul meu creștin ortodocși model. Oricum, nici o religie nu a reușit să dovedească existența Lui Dumnezeu, pe care știința o neagă în general. Nimeni nu a dat mâna cu El și nici nu are autograf....Ideea este că existența Lui Dumnezeu o simți sau nu. Eu cred că mulți dintre credincioșii formali nu o simt, dar țin teorii...
2. Cred că ești o fată deșteaptă, credincioasă și sinceră, care își pune în mod serios întrebări despre ce e bine și ce e rău și asta este foarte bine. Și mai bine este că până la urmă faci cum simți...
3. Faptul că sunteți amândoi foarte tineri poate însemna și că nu v-a venit încă sorocul de căsătorie și poate e doar o prietenie și nu marea dragoste a vieții voastre. Nu e obligatoriu că veți rămâne împreună, nu te mai frământa atât. Timpul va decide, tu trebuie să fii înțeleaptă și să faci ceea ce simți în funcție de cum evoluează lucrurile în cauză. Să te rogi la Dumnezeu să te lumineze, este opțiunea cea mai bună.
4. Dacă veți rămâne împreună și viața va decide că sunteți jumătățile aceluiași întreg, problema religiilor diferite va fi foar o formalitate, dacă vă veți iubi și veți fi înțelepți, le veți rezolva pe toate, respectându-vă reciproc obiceiurile și credințele....Eu nu știu cine este atât de deștept să dețină adevărul absolut...eu nu cunosc! Poate în privința religiilor, amândoi vă înșelați, de aceea trebuie să fiți moderați. Nu știu dacă tu ai fost vreodată la adunare....să știi că nu e nici un păcat dacă te duci să vezi cum este, este interesant!
Eu nu m-aș bate cu pumnul în piept niciodată că religia mea este singura adevărată. Nici nu aș încerca să-i convertesc pe alții, pentru că de aceea ne-a dat Dumnezeu liberul arbitru...ca să alegem!!! Cred că bătălia între religii este de fapt a mai-marilor acelor religii, care au nevoie de mușterii...Ce s-ar face preotul fără credincioși la slujbă, ce s-ar face predicatorul fără oameni la adunare???
În orice caz, cred că Biblia trebuie să ne fie cartea de căpătâi, de acolo să ne luăm modelele....iar noi ortodocșii și din viețile sfinților (adventiștii nu cred în sfinți de exemplu).
5. Cred că ai văzut și tu destule exemple de credincioși formali, care se duc la biserică mereu, țin posturile, dar nu observi la ei nici o faptă bună...Ba mai mult, îi bârfesc și judecă pe alții, invidiază, urăsc...Eu una nu mă dau în vânt după genul ăsta, eu prefer omul cu fapte bune, căruia să-i poți bate la ușă oricând când ai nevoie și să nu-ți spună: "nu pot să te ajut frate, trebuie să mă duc la biserică"...
Părerea mea este să fii foarte atentă în jurul tău, să observi tot ce este bun sau rău la unii sau la alții și să nu condamni o faptă bună doar pentru că n-a fost opera unui ortodox sau să lauzi o faptă nevrednică, doar pentru că a făcut-o un ortodox sau un preot eventual...Cât despre preoți, este foarte important să-ți alegi un duhovnic bun, eu aș prefera unul mai în vârstă, dar nu senil....Acela îți poate fi și îndrumător spiritual general...Și pentru că ești o fată deșteaptă și cauti răspunsuri, eu cred că în toate este bine să te bazezi pe simțurile tale, cu speranța că ele îți sunt călăuzite de Dumnezeu, Cel Unic....
Last edited by Gabriela4ever; 25.03.2010 at 19:00:23.
|