Citat:
În prealabil postat de coralina
Dar cand femeia cu scurgeri s-a atins de Domnul nostru Iisus Hristos, a dat-o El la o parte?
Sau cand Domnul Iisus Hristos a spus sa mancam painea si sa bem vinul drept Sfant Trupul si Sangele Sau in amintirea Sa, a precizat si exceptiile de la "regula"?!
Uneori am senzatia ca uitam de Sfintele Evanghelii si luam Traditia drept baza a credintei noastre.
Doamne ajuta!!
|
Sfinta Traditie cuprinde toate acele bunuri duhovnicesti pe care le-am mostenit de la sfintii nostrii inaintasi. Acestea sunt in deplina armonie cu Sfinta Scriptura si mai ales ne ajuta sa o intelegem corect. Sfinta Traditie este mult mai veche decit Sfinta Scriptura. Sfinta traditie este mult mai cuprinzatoare decit Sfinta Evanghelie iar in acest sens Sf. Ioan evanghelistul intareste aceasta spunind :,,... Dar sunt si alte multe lucri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul , cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris" (Ioan, XXI, 25). Multe lucri cuprinde sf. Traditie dar in principal expuneri, formulate pe scurt, ale credintei ortodoxe, invataturi despre sfintele taine , sfintele canoane si pravilele privind disciplina bisericeasca . Aceasta nu poate fi despartita de Sfinta scriptura. Despartirea Sfintei Scripturi de Sf. Traditie ar avea ca principala consecinta interpretarea gresita a primei , strecurarea de greseli in credinta , aparitia ereziilor, schisme culminind cu despartirea de Biserica Soborniceasca . Biserica este,, stilpul si temelia adevarului '' (I Timotei III,15) si are datoria de a pastra neintinata a Sfintei Traditii si a Sf. Scripturi, prin activitatea corecta a ierarhiei bisericesti.
Acestea fiind zise mai am de adaugat doar 2 lucri :
- ai abordat sora un subiect la care nu esti pregatita , dar de loc , putind sa smintesti si alti bonjuristi dornici de ,,ratiune si alegere proprie" si nu viata in duh si adevar.
- vezi ca nu am mintit cind am aratat ca astazi femeile ortodoxe nici pe departe nu mai au modelul feminin al Maicii Domnului si sunt impotriva Ei pt. ca prin exemplul de fapte le mustra constiinta. Probabil ca un model actual este cel al Madonei ... ce, ea nu crede in ceva ?!
Hristos ii spunea femeii samaritence : ,, noi ne inchinam/cinstim la ceea ce stim iar voi va inchinati la ceea ce nu stiti "
Este bine sa vorbim despre ceea ce cunoastem precis si sa avem modelul Maicii Domnului permanent in suflet urmindu-l altminteri raminem doar itineranti prin biserica si bonjuristi inafara ei .
Sau, sau poate ca exista si oameni care doar asta isi doresc ... abia acum mi-a venit aceasta varianta in minte .