View Single Post
Vechi 26.03.2010, 00:00:33
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Da, Noesisaa si Coralina, este trist dar cred ca aveti dreptate in buna parte.
Si as adauga inca ceva: este totusi revoltator cum unii dintre voi ii tot spuneti Sophiei ca nu s-a schimbat si nu a invatat nimic in ultimul an. Dar voi, cum v-ati schimbat? Comparati postarile voastre de acum un an cu cele de acum.
Aaaa, voi nu trebuia sa va schimbati, pentru ca marturiseati de pe atunci credinta ortodoxa.. Nu vi se pare totusi ca este aici o urma de mandrie? Cine spune ca felul in care intelegeti voi credinta ortodxa este cel mai corect? Doar pentru ca voi citati mai mult din Biblie sau Parinti, nu inseamna ca ii si intelegeti atat de perfect.

Anca spunea pe alt topic ca ar trebui aici sa nu zicem 'eu cred' sau 'mie mi se pare ca'. Ar trebui sa scriem numai ceea ce corespunde suta la suta credintei ortodoxe.

As vrea sa mai adaug la ce i-am raspuns acolo: daca adevarul si credinta ortodoxa ar fi atat de monolitice (cam ca 'linia partidului' - pentru cei care au apucat acele vremuri) incat sa nu mai fie loc pentru pareri si interpretari, nu ar mai exista discutii. Fiecare topic ar incepe si s-ar incheia cu cateva citate din hotararile sinoadelor, si gata.
Or de ce exista acest forum? Si pentru a vedea cum fiecare dintre noi vede credinta prin prisma intelegerii si trairii lui. Unii stiu mai multe, altii mai putine, dar toti avem ceva de spus si avem felul nostru de a reflecta credinta. Chiar daca majoritatea nu ne schimbam in urma acestor discutii, macar ne-am imbogatit orizontul.
De altfel a fost intotdeauna asa. Pana si in Biblie, sf. Pavel spune cateodata ca aici vorbeste el, ca el este de parere ca, ca asta nu este o invatatura de la Domnul, ci un sfat de-al lui personal..

Nu inteleg de ce trebuie sa ne judecam atata intre noi. Recunosc, si eu ii judec pe altii. Dar cand incerc sa nu ii jignesc si sa le dau dreptatea pe care mi se pare ca o au, mi se spune ca sunt 'diplomata' (in sens de critica: prea diplomata, falsa) sau ca umblu cu jumatati de masura sau am credinta caldicica sau sunt prea occidentala, sau sau...
Ei bine, eu cred in necesitatea respectului, a ingaduintei (daca cuvantul toleranta nu va place) si a politetei. Cred ca trebuie mai intai sa vedem ce este bine si important si interesant in spusele fiecaruia. Da, cei care va simtiti criticati aici, si in ale voastre, bineinteles.