Citat:
În prealabil postat de the servant
Dintre cele 7, mandria este cel mai greu de stavilit
|
Este nu numai greu de stăvilit, dar am observat în lupta contra ei câte prejudecăți există. Suferind de această boală și bineștiind că aceste vicii se înving practicând contrariul lor (în cazul acesta: umilitatea), într-o vreme am adoptat un set de reguli, printre care acela de a da cu mătura și cu mopul prin clinica pe care o conduc. Ei bine, am întâmpinat stupefacția atât a pacienților, cât și a personalului. Tuturor care îl priveau, cu ochii cât cepele, de don doctor măturând, le-am spus că nu am auzit ca munca să fie lucru de rușine, eu cred că furtișagul e lucru de rușine. Ei bine, nu am aplicat decât vreo săptămână măsura asta: toată lumea: nevastă-mea, asistenta mea, pacienții mai vechi m-au sfătuit să renunț, fiindcă "lumea vorbește....".
De aici am tras concluzia că, în imaginarul colectiv, șef este cineva care nu muncește, sau, în orice caz, nu dă cu mătura la locul de muncă. Eu cred că cel mai mare șef care s-a născut pe pământ este Regele Cristos. Și cred că nu s-a ferit să dea și cu mătura, dacă mă gândesc că le-a spălat picioarele ucenicilor Săi. Ca un împărat a intrat în Ierusalim în Duminca Floriilor, ceea ce nu L-a făcut să folosească și El o cabrioletă ca lumea. A preferat un catâr.