Citat:
În prealabil postat de ella87ella
A noua randuiala a nuntii canonice. Nunta nu se face cu lautari, Doamne fereste ! Il pui pe dracul sa cante la taina lui Hristos ? Taina este nunta !
Cititi canonul 117 al Soborului din Cartagina si alte canoane, care osandesc pe crestinii care fac nunti cu lautari. Si zice acolo, ca daca cineva a pus lautari la nunta, preotul sa nu stea la nunta aceea, imediat sa plece, pentru ca nu se poate impaca lucrarea lui Veliar ( diavolul ) cu a lui Hristos !
Daca eu ti-as citi molitfa de spovedanie ( cand il spovedesc pe om, el saracul incepe sa-si spuna pacatele ), si tocmai atunci ar veni unul cu cobza langa tine, acolo, cand te spovedesti, ce-ai zice : " Uite, mai, dracul nici aici la spovedanie nu ma lasa ! "
Taina este spovedania, Taina este si nunta. Ce pui pe dracul sa cante la taina lui Hristos ? Cine te-a invatat ? Care-s lautarii nuntii ? Stiti voi ? Dascalii bisericii si coristii. Nu dau voie canoanele Bisericii ca nunta sa se faca cu lautari.
|
Bun, bun, dar stai putin. Petrecerea de dupa Sf Taina a Cununiei, care nu are loc in biserica, ci in afara la restaurant, nu face parte din Sf Taina. Da, sa aduci muzicanti sa cante IN TIMPUL Cununiei mi se pare cel putin aiurea, si nu cred ca face nimeni asa ceva. Dar dupa?
Apoi, eu cred ca ceea ce povesteste Pr Cleopa aici nu este nici traditional, nici in spiritul romanesc. Intrebati bunicii, strabunicii -- toti au avut lautari la nunta, fiindca asa e traditia romaneasca, si fiindca e in firea omului ca atunci cand se bucura sa si danseze. Ca la unele nunti, si ins pecial la sate, se exagereaza cu bautura, ca se bat nuntasii, si asa mai departe, nu are nici o legatura cu traditia muzicii la nunta, ci cu prostia omeneasca. Eu am fost la nunti bune, de preoti ce e drept, la care invitatii si mirii au dansat, au baut poate un pic mai mult decat spune Pr Cleopa, dar toata lumea s-a simtit bine, nu a cazut nimeni pe sub banca, nu s-au iscat certuri.
Nu stiu daca oamenii divorteaza fiindca au muzica si bautura la nunta. Poate ca o nunta iesita din tiparele bunului simt arata ca in general noua familie nu are o baza spirituala prea solida, dar asta e alta treaba.
Ideea este ca eu nu cred ca am pierdut traditiile astea, ci ca nu le-am avut niciodata.