View Single Post
Vechi 26.03.2010, 10:57:59
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Discutind acest subiect cu un preot (frapat de discordia dintre ei extrem de intilnita) si vazindu-mi intentia de a aprofunda subiectul mi-a retezat-o scurt raspunzindu-mi :
- in biserica in care exista incadrati 2 sau mai multi preoti sef intre ei este... ispititorul ; cauta sa afli si urmareste cu atentie toate situatiile acestea si apoi vino sa-mi spui daca am mintit !
Am fost contrariat de raspuns , desgustat cu toate ca-mi era prieten si am refuzat pur si simplu sa ma incarc cu o asemenea parere. Dar de atunci in colo informatiile , atitudinile si parerile care le aflu nu fac decit sa confirme aceasta regula . Desi preotii sunt total altceva decit oricare alt artist (adica acela care face arta adevarata din meseria sa) profesionist sau meserias sunt exact precum medicii , juristii , profesorii, agricultorii s.a.m.d. Mergi si ii spui unui parinte ce te-a invatat sau ce ai auzit la altul si prima reactie pe care o are este sa-ti spuna : ,, ei lasa, nu este chiar asa !" si de aici il ia in pene ispititorul . Putini sunt cei care si-au pregatit mintea cu sirguinta (adica au invata f. bine in scoli) au sufletul periat de duhovnici iscusiti, au inima si duhul treaz stiind in fiecare secunda a cui sluga este si ca stapinul lui este Imparatul imparatilor iar in final isi face viata cruce (pina la singe , deci !) pe care si-o poarta in spate, sa te invete in primul rind ascultarea si supunerea si sa-ti taie fronda ca pe o carne putrezita, sa te invete si sa-ti ceara strict sa traiesti in duh si adevar ortoodx. Cei mai multi insa ingroasa cu ,,cinste" tagma ,,desteptilor" si a ,,deslegatorilor" : ,,lasa bai frate, nu terbuie sa faci chiar asa, pai ce , esti habotnic ? te desleg eu de asta, credinta se face cu ,,discernamint" " !!!! Pt. ca aici este locul si momentul , sa ne aducem aminte de acei sfinti supraintitulati ,,nebuni pt. Hristos" si care nu au trait si crezut cu ,,discernamint treaz" !

Astazi preotii si duhovnicii buni, imbunatatiti, ii cauti cu luminarea, sunt mult mai rari decit doctorii sau profesorii buni si se ajunge f. greu la ei . Iar cind ajungi iti dai seama de falsitatea in care ai trait , de greselile si indrumarea defectuoasa care ti-au aplicat-o altii cu convingerea ca esti sfatuit bine si in ultima instanta iti vezi pacatele tale insuti si le intelegi gravitatea prin care ai ,,durut" pe altii !
Reply With Quote