Dorina, uite, ma aflam in treaba in fata lui Anca si-i spuneam despre cugetarea de sine si inzestrarea gandirii proprii, cea mai importanta mostenire pe care ne-a daruit-o Dumnezeu, pentru supravietuire si perpetuare fizica si spirituala.
Sa nu uitam ca preotii sunt oameni, oameni exact ca noi, oameni diferiti, oameni cu o educatie anume, cu un anume ADN mostenit din parinti, oameni care au ales si sa slujeasca Domnului , dar, tott astfel dupa putinta propriei personalitati.
Nu exista tipul de preot comun, ci doar preotul specific personalitatii lui .
Indiferent cat am citi, indiferent cate invataturi am asimila, caracterul nostru si capacitatea proprie de-a intelege si de-a te purta cu oamenii tine, mai ales de ceea ce ne conduce creierul.
Unii sunt mai calmi, altii mai nervosi, unii sunt mai invidiosi, altii mai intelegatori, unii sunt mai lacomi, altii mai darnici si tot asa pana se defineste fiinta, in primul rand prin eu-l propriu si-apoi prin ceea ce doreste sa sa realizeze si sa invete din carti de specialitatea meseriei sau din etica sociala.
Unii au unele calitati si alte defecte, altii prezinta blandete, dar stau prost la alte capitole ce tin de moralitate si bunatate...etc.
Cat despre duh, aici nici nu avem cum sa ne exprimam elocvent, este o trasatura intima , sau, mai degraba una ce tine de un ideal transpus mereu in oamenii pe care-i preferam mereu mangaietori si dulci, chiar daca nu le sta in fire, intotdeauna.
Duhul are nevoie si de o anumita intelepciune, nu doar de darul mainilor Arhiereilor puse pe crestetul " vrednic " .
Pe mine nu ma mira un preot clevetitor, intotdeauna a existat si aceasta atitudine intre preoti, intre oameni, pana la urma, asa cum nu ma mira nici un preot mult prea bland, fiindca, inainte de toate, ne creeam imaginea si dupa disponibilitatea putintei care ne stapaneste si, ne stapaneste in mod diferit. Sa nu uitam, insa, si de lupta dintre bine si rau care trebuie sa existe in constiinta fiecaruia dintre noi, reflectata apoi in viata de zi cu zi.
Un lucru am invatat de la biserica, de la oameni, de la viata...SUNTEM OAMENI ! SI,..." nimic nu trebuie sa ne fie strain noua " .
Last edited by ory; 26.03.2010 at 11:23:46.
|