Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
In perspectiva de 2000 de ani a Bisericii, si in perspectiva zecilor de mii de sfinti de-a lungul timpului, intr-adevar Pr Boca este obscur. Am mai spus asta de mai multe ori, dar ortodocsii ii critica pe catolici dinc auza primatului papal, pe care spun ca nu il pot accepta cu nici un chip. Si totusi, sunt ortodocsi care au nenunarati "papi." Macar nici un catolic nu spune ca papa nu ar avea pacate personale, sau ca nu ar putea gresi, dar cred ca cu greu gasesti un fan Arsenie Boca care sa spuna ca pr Boca ar fi gresit pe ici pe colo.
|
Să o iau pe bucățele:
Nu știu câtă relevanță are ce crezi sau nu crezi, dar să știi că ortodocșii nu-l consideră pe pr. Arsenie Boca "infailibil", ci îl consideră om, fie el și sfânt. Iar un om (fie el și sfânt) poate avea și greșeli, că doar e om. Însă asta nu îl face mai puțin sfânt. Ai auzit de sfinți care mai înainte de a fi sfinți au fost tâlhari sau vameși sau prostituate? Asta îi face mai puțin sfinți?
Iar noi nu suntem "fani" - că nu vorbim de Michael Jackson, Doamne iartă-mă! - ai părintelui Arsenie, ci suntem, simplu, credincioși, iubitori ai părintelui. Iar dacă ai ști cu adevărat cine a fost, nu te-ai încumeta să fii atât de lipsită de cuviință.
Apoi: "perspectiva celor 2000 de ani ai Bisericii"... cum adică, vechimea Bisericii face să se altereze calitatea de sfânt a unui sfânt? Dar mătăluță știi cam când a trăit pr Arsenie? Știi ce a făcut? Știi viața lui, faptele lui, minunile lui - unele făcute chiar după ce a trecut la Domnul? Cum poți spune că e obscur un om despre care habar nu ai ce valoare are? De ce obscur? Că n-ai auzit de el? La fel, despre sfinții părinți din Athos!
Te trezești vorbind, evaluând, clasificând - pe cine? pe sfinți! Or fi unii mai obscuri, spre deosebire de alții, care-s mai la modă?
Nu-i așa că sună aberant? Cum crezi că sună afirmațiile și considerațiile pe care le-ai postat? Cum crezi că apare lipsa de respect cu care te pronunți ? Parcă ai vorbi de ultimele apariții în showbizz...
Apoi: "Macar nici un catolic nu spune ca papa nu ar avea pacate personale, sau ca nu ar putea gresi" - dar, drăguță, cam ce crezi că înseamnă termenul "infailibil" - "infailibilitate"? Ia un DEX și citește: "infailibil" = care nu poate greși, care nu se poate înșela" !!! Deci, dacă înțeleg bine, lucrurile stau așa:
nici un catolic nu spune că papa nu ar putea greși, (afirmația ta, textual)
dar toți catolicii afirmă infailibilitatea papei... (asta e dogma, nu?)
Cred că mai mult nu am ce să adaug!!! :))