View Single Post
Vechi 26.03.2010, 20:22:59
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
1) Da, mi se pare ca nu in primul rand Maica Domnului ar trebui data de exemplu tinerilor, pentru ca fecioria ei are alt sens, fecioria ei este 'pururea', si dupa casatorie si in limpul si dupa nastere.
Cred ca Maica Domnului este model pentru fiecare credincios, nu numai pentru tineri sau pentru femei. Aici ii dau dreptate Sophiei ca daca o luam mereu ca exemplu pentru femei riscam sa dam o conotatie falsa discursului nostru, care nu este in spiritul credintei ortodoxe despre casatorie, care considera unirea dintre soti curata.
Ea este model pentru noi toti pentru ca a spus 'iata roaba ta', si-a plecat voia intru totul lui Dumnezeu, si pentru ca noua ni se cere sa-l zamislim pe Hristos in noi in mod tainic, duhovnicesc (vezi sf. Pavel 'nu eu, ci Hristos in mine' etc) .
Afirmatia sophiei era, ca "Dumnezeu a ales-o si a trimis-o pe pamant" (!), deci inainte de a se naste, fiind in consecinta fara de pacat stramosesc, curata si sfintita dinainte de propria ei nastere, sau cel tarziu concomitent cu propria-i nastere, la a doua nastere a ei. Esti de acord cu acest punct de vedere?!? Asa intelegi sfintenia Fecioarei Maria? Daca este asa, atunci nu ne putem compara cu Fecioara Maria, caci cine dintre noi s-a nascut sfintit si lipsit de pacatul originar? Nimeni.
Nu inteleg ce vrei sa spui cu "zamislitori ai lui Hristos in noi". Nu vad cum am putea fi. Zamislirea este indisolubil legata de un tata si o mama. Nu as numi zamislire, atunci cand traieste Hristos in om, asa ca la sfinti.
Din capul locului afirmatia "Dumnezeu a ales-o si a trimis-o pe pamant" este gresita, disociind-o pe Fecioara Maria de omenire; diminuandu-i meritul. Implicatiile sunt mult mai multe, dar nu doresc sa insist aici. Practic a discuta pe aceasta tema, necesita deschiderea unui topic special.

Citat:
Īn prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
2) Sigur, Maica Domunul a fost aleasa de Dumnezeu, prin 'filtrarea' atator generatii, prin rugaciunea acestora si asteptarea poporului Israeil, prin profeti, prin darul lui Dumnezeu facut unor parinti deja batrani si infertiili.. Nu pe noi ne-a ales Dumnezeu atunci; rolul ei este si unic.

Insa, cum am spus mai sus, intr-un fel ne-a ales si pe noi pentru a fi atat fii prin adoptie, cat si 'zaislitori' ai lui Hristos in noi. Deci, aici nu sunt de acord cu Sophia ca nu ar trebui data de exemplu (am si vruit sa scriu asta atunci dar nu am apucat); ea reprezinta tipologic ce ar trebui sa ajunga fiecare crestin.
Eu m-am referit stric la curatia, pe care ar trebui sa o aiba fiecare tanar la cununie. Pentru ca s-a spus ca in zilele noastre acest lucru nu se mai poate, am dat exemplul Fecioarei Maria, care ar trebui sa fie un exemplu pentru toti. Repet: era vorba strict de perioada de dinainte de casnicie. Nu s-a pus problema fecioriei pe vecie.