Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
In sfarsit am dat si aici de cauza neintelegerilor dintre noi. Chiar daca nu sunt in Romania, fac ce spun preotii de acolo si inteleg lucrurile ca si cei din Romania.
In acelasi timp, Fani asculta de preotii de la ea si asculta de episcopul si Patriarhul ei.
In ortodoxie ar trebui sa fie unitate de vederi, dar se pare ca mai sunt si diferente, care tin de loc sau de Patriarhie. Vederile mai "largi", mai tolerante se bat cu traditionalismul din Romania. Mie imi place si mi se potriveste traditionalismul; ce sa fac cu ideile tolerante ale altora?!? La fel altii, adepti ai tolerantei, se simt incorsetati de traditionalism.
|
Poate trebuie sa incerci sa te obisnuiesti cu ideea ca exista in Biserica ortodoxa mai multe feluri de a trai si a intelege credinta. Nu cred ca este neaparata nevoie sa fie peste tot la fel. Niciodata nu a fost - ba inca, in primele secole erau si mai multe diferente, de exemplu slujbele erau diferite din loc in loc.
Sigur, unele lucruri se cam contrazic (aici ar fi buna o mai buna coordonare si ar fi bun acel mult asteptat Sinod panortodox), dar altele nu, pana la urma. Pentru ca ortodoxia tine seama si de particularitatile culturale si se mai adapteaza la oameni si locuri.
Eu nu am vorbit de toleranta, de altfel.