Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Cred ca esti un pic cam dura cu Uniunea Europeana. Destul de dur pentru cineva care nici macar nu locuieste in UE. Si apoi nu e UE chiar antihrist in picioare cum cred unii (am fost la o intalnire cu un tanar teolog roman asta iarna, si cum a ajuns discutia la UE ziceai ca avea impresia ca l-a si descoperit pe diavol in carne si oase. Hai sa fim seriosi. Da, si o a doua intalnire nu a mai avut loc.  )
Da, punct ochit, punct lovit, sau ce vroiai sa spui. Dar sa stii ca nu incearca nimeni sa schimbe Ortodoxia. Nu, contrar cu ce cred Danion Vasile et comp., nu, scopul principal al catolicismului nu este sa catolicizeze ortodoxia. Poate ai observat in ziare, au multe si multe alte si grele probleme in ograda proprie.
|
Parerea mea sincera este sa eviti situatiile penibile . La fel i-am propus si Coralinei deoarece cu ea am vorbit clar si precis indicind lucrari de specialitate dar a avut reactia omului inteligent: ,, nu stiu si nici nu ma intereseaza", ,,eu rationez, analizaz si sintetizez". Deci , pt. tine , inainte sa crezi lucruri false si sa ai impresii bazate pe senzatii viscerale (adica ceea ce simti tu in stomac in timpul discutiilor contradictorii , adica sila spontana) iti propun sa citesti cu multa luare aminte Istoria Bisericii Universale de autori romani consacrati (si nu fac precum Fanii ca sa ma intaresc pe mine spunindu-ti ca sunt academicieni, venerabili sau in cel mai slab caz universitari consacrati, o sa-i aflii tu singura cine sunt). Dar in cadrul acestei mari teme sa te concentrezi pe perioada cruciadelor, Sinodul de la Ferara-Florenta, Istoria bisericii ardelene de la 1697 si pina in prezent, Istoria bisericii sirbe. Daca autorii romani iti provoaca aceeasi sila iti propun sa citesti din autori greci sau sirbi . Dar este bine ca inainte sa dai vreo perla , precum am aratat mai sus ca a facut Coralina, sa fi citita . Cu toate ca stiu ca nu esti genul de a fi citita, informata la mustata, rezervata si parcimonioasa in conversatie te rog totusi sa incerci sa cauti adevarul ! si dupa ce il stapinesti poti sa-ti spui parerea despre lupta omniprezenta de acaparare si suprematie a Bisericii Catolice pe care acum o vezi ca pe o mireasa de tara (adica virgina), ea fiind in esenta una de metropola (care nu are nici o treaba cu virginitatea ci cu viata adevarata, trepidanta).
Desigur , este o propunere, alegerea este a ta dar ar fi de multa aprecierea evitarea atitudinii inteligente : nu stiu si nici nu ma intereseaza !