Citat:
În prealabil postat de carmina
Da, Marius, dar stii de ce nu dureaza rezultatele psihanalizei?
Pentru ca solutia pe care o propun ei este de rezolvare partiala. Muta problema, mai exact locul problemei; o scot la suprafata, discuta despre ea dar cand vine timpul sa ajute pacientul sa rezolve problema, sa aleaga singur calea iertarii si uitarii, il conduc amabil prin tehnici de meditatie in loc unde se poate relaxa in voie. Cui ii mai pasa atunci de problemele de mai-nainte? Asta e ceea ce intele eu prin matura si arunca gunoiul sub pres.
Asemenea tehnici le-am intalnit la bioterapeuti, inclusiv la SN Lazarev. Crede-ma, pe Lazarev l-am acceptat si l-am parcurs destul de greu, pentru ca nu puteam sa-l inteleg, mai ales in primele volume. Dupa aceea s-a mai schimbat, a mai evoluat putin, a mai asimilat ceva din crestinism si defileaza cu ideile astea ale lui, combinatie destul de bizara. Si Osho, prin lucrarile lui, se foloseste de crestinism, dar este respins destul de vehement de catre ceilalti maestri.
|
Toate solutiile sunt partiale, nu cred ca NLp-ul sau alte terapii pot sa inlocuiasca spiritualitatea. Singurul lucru pe care il cred este ca spiritualitatea e falsa daca eu nu stau bine cu mine. Daca ma apuc sa ma rog dar imi e teama de cel caruia ii adresez rugaciunea atunci acest conflict imi mananca sufletul. Cred ca aceste terapii ne aduc pe linia de plutire, apoi putem chiar si zbura daca vrem. Dar cat suntem sub apa cu capul nici o spiritualitate nu functioneaza pentru ca nu o intelegem decat prin teama (de pacat, de iad, de preot, de dumnezeu, de pedeapsa... peste tot numai teama, niciunde iubire)