Subiect: Oastea Domnului
View Single Post
Vechi 07.04.2007, 20:01:04
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grigorie
A te constitui intr-o grupare aparte este din capul locului un lucru rau.
A incuraja un cult al personalitatii ("taica" Visarion mai presus de alti parinti, posesorul unui har special) este iarasi un lucru rau si un semn de mandrie.
Practici dubioase si neortodoxe.
Pietism - o denaturare trairii ortodoxe (cititi pe Yannaras vorbnd despre pietism in general si despre cel care s-a manifestat in Grecia)
Departarea lor de spiritualitatea autentic ortodoxa (Sf. Parinti, muzica psaltica) si inlocuirea cu forme noi de cinstire a lui Dumnezeu (predici ale laicilor neinstruiti si bigoti,cantari din chitara s.a.).

Va povestesc si o intamplare (mi-a spus-o un prieten actualmente preot) cu visarionisti ca sa vedeti ca ei tin mai mult la gruparea lor decat la Biserica.
In parohiile unde sunt majoritari, visarionisti obtin de multe ori ca la sfanta liturghie in momentul predicii sau al cazaniei sa se citeasca la strana din cuvantarile lui Visarion. La o biserica din Bucuresti preotul n-a mai fost de acord de la un moment dat. Ca raspuns, visarionistii care veneau la acea biserica au plecat in masa la altele. Ceea ce i-a adus acelui preot o paguba in bugetul parohiei. Alti preoti nu rezista unui astfel de santaj economic, preferand sa-i lase pe visarionisti sa-si cante melodiile proprii si sa rosteasca predicile lui Visarion.
Sunt intru-totul de acord cu tine. Situatii similare am intalnit si eu.
Reply With Quote