Citat:
În prealabil postat de Radu32
Biserica chiar nu intelege ca totusi, vremurile s-au schimbat, suntem in era internetului,apropo,si slujbe on line, s-ar putea face !!! Ti-am zis,conteaza eficienta ritualului,adica s-l faca pe om mai bun, si apropiat de credinta ! Ritualul sec de dragul formalitatii eu cred ca e de la diavol,nu de la D-zeu !!!
|
A propos de ce a scris Domnul Dragomir mai sus: fiind in Olanda, intr-un oras predominant catolic, la o universitate fosta catolica, m-am gandit sa va in ce apa se scalda biserica studenteasca. Asa ca m-am uitat pe website sa vad ce program au. Si cand ma uit vad ca slujba lor de duminica se cheama: "Viering rond schrift en tafel." (, fara capitalizare, Celebrare in jurul scrierii si mesei, in traducere) M-am gandit ca precis nu-s catolici acolo, or fi vreun fel de protestanti, ca altfel ar fi spus ceva gen Heilige Mis, sau Hoog Mis sau Eucharistieviering. Mai tarziu am aflat ca de fapt slujba e catolica, preotul e catolic, nu, nu sunt vreun fel de pagani dansand in jurul unei mese, dar ca folosesc terminologia asta ca sa fie mai aproape de ne-catolici si sa nu indeparteze pe nimeni. Pai nu ar trebui sa fie Misa penru catolici in principal, si nu pentru ceilalti?
Ideea este ca ritualul si cuvintele pe care le folosesti sunt foarte importante. Sigur, Dumnezeu intelege ce vrea sa spuna acel preot cu slujba in jurul mesei, dar oamenii nu prea, sau oricum, nu ce trebuie. Un ritual nu este sec, este bogat in inteles, ideea nu este sa il elimini ci sa inveti acele intelesuri care s-au transmis peste generatii. Si daca intelegi acele mesaje venite de peste ani si ani, ai sa vezi si ca "ritualul" e eficient in sensul ca te face mai bun, te apropie de Dumnezeu si ce mai vrei tu si e folositor sufletului.