View Single Post
Vechi 01.04.2010, 15:28:28
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Reguli sunt și în Biserica Ortodoxă. Dealtfel, din cauză că sunt puține Liturghiere, folosim frecvent Liturghierele ortodoxe (pentru litughiile în rit răsăritean). Acolo sunt multe lucruri rânduite.
Da, e adevarat ca sunt multe randuieli, dar multe se refera la preoti si cantareti. Eu ma refeream la credinciosi.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Disciplina, chiar dacă nu e întotdeauna plăcută, e întotdeauna utilă. Ea împiedică gândul să zboare aiurea, stimulându-l să zboare acolo unde trebuie. În plus, creează simțământul de unitate. Când vezi congregația că se ridică în picioare ca sub bagheta unui dirijor, ai simțământul că nu face fiecare ce vrea.
Da, stiu ce zici, asta am vazut si eu si mi-a placut in Grecia. Si sunt si la noi multe Biserici care se comporta astfel, in general acelea in care comunitatea e unita.
Dar spre diferenta de un set de "reguli", acolo unde se intampla acest fenomen la ortodocsi este din pricina faptul ca credinciosii chiar se simt ca un singur trup, si reactioneaza astfel.

Pe de alta parte, disciplina impusa poate duce foarte repede la formalism. Asta o vedem iarasi in unele biserici unde multe gesturi ale credinciosilor se fac "ca asa trebuie", fara sa aiba de fapt o motivatie de traire duhovniceasca.

Eu am ramas un pic neplacut impresionat de exemplu cand am vizitat Notre-Dame din Paris in timpul unei slujbe. Mi s-a parut un duh foarte rece. Toata lumea statea pe scaune cu o hartiuta in mana. De cantat canta doar o soprana. Din cand in cand le facea semn si credinciosilor, care atunci "aveau voie" sa cante si ei un refren. Mi s-a parut ca seamana mai degraba cu un spectacol de teatru decat cu o slujba.

In fine, e alta spiritualitate.
Reply With Quote