DA, credinta il face pe om !!
Cei mai multi dintre fratii ortodoxi contemporani zic din gura lor ca il iubesc si marturisesc pe Hristos. Dar mai nimic din ceea ce fac ei astazi nu mai sustine ceea ce a mai ramas din marturisirea adevarata : o lozinca ! Sa credem sau sa ne indoim de asta ? Pai sa facem ce a spus Hristos insusi, preluindu-l pe Isus Sirah din a sa intelepciune: taci tu, sa vorbeasca faptele tale ! Si faptele sunt la vedere . Ce sa zicem ca nu credem sau ca nu intelegem , cind totul este la vedere ?
Mai de mult am discutat infocati cu totii cum si-au schimbat crestinii imbracamintea si ca astazi nu ar mai putea umbla sau macar sa mearga la biserica decent imbracati deoarece ei ... nu mai vor !
De asemenea am discutat despre cum trebuie sa fie sau nu machiata o femeie sau un barbat in ziua de astazi pt. a fi mult mai frumoasa si mai interesanta ... pt. Hristos desigur si ca frumusetea data de D.zeu astazi nu mai este destula.
Am discutat , de asemenea despre post , preoti, preotese, rugaciune , milostenie , ecumenism , sfintenie fara frontiere, curatia trupului femeii si a barbatilor pt. intrarea in biserica, deasa si rara impartasire , cum este o spovedanie corecta , s.a.m.d.
Toate le-am discutat si am polemizat intre noi multi sustinind absurditati, lucruri necuviincioase, fronda clara, scuze puse pe seama duhovnicilor de orice fel , dezinteres real si indiferenta la parerile altora sau la actele normative ale ortodoxiei.
Acum am sa mai amintesc doar de limbajul pe care omul nestrapuns de ortodoxie si gata sa tagaduie sau sa renunte la dreapta credinta si macar doar pt. o vorba buna sau un dar ascunzindu-si in spatele vinzarii necredinta pura si adevarata . Acest limbaj a fost introdus in uz nu de cei ce iubesc si marturisesc pe Hristos ci din contra dar care a fost imbratisat cu ,,intelectualism" tocmai de fostii prunci neprihaniti ai Mintuitorului .
Astfel astazi nu mai spunem despre un om ca este VICLEAN si inselator, pervers si gata sa te vinda in orice clipa sau sa-ti cinte in struna pt. a te cumpara , ci ca este DIPLOMAT, versat in conversatii si dialoguri sociale , abil sa trateze o problema si sa o scoata cum vrea el.
Astazi nu mai spunem ca un om musteste de MINDRIE si ca nu rabda nimic din ce nu-i convine, ca nu se invoieste si cu alte pareri sau ca nu-i dispus sa asculte si altceva decit ce este in mintea lui, ci spunem ca are PERSONALITATE si ca este bine sa se stie si sa afle cit mai multi despre asta si sa ,,ia aminte" ca astfel sa nu-i treaca nimeni prin fata !
Astazi nu mai vorbim despre un barbat sau o femeie ca este DESFRINATA si ca-si atrage oprobiul public astfel , ci zimbim nonsalant si cu pacat in gind spunind ca este un CRAI sau un Don Juan contemporan care-ti da fiori cind il privesti.
Nu mai spunem despre un ZAVISTNIC nerusinat ca este un pacatos, ci ca stapineste bine stratagena DEZBINA SI DOMINA !
Si astfel omul a invatat sa-si ascunda sub pres toata nesabuinta si pacatul crezind ca daca nu-i va mai spune nimeni pe nume cum si cine este, totul este gata . Nici pe departe !
Orice lucru care nu este savirsit, asa cum spunea si sora anna21, in Hristos si cu Hristos duce la pierzare . Dar fatarnicia si ascunderea pacatoseniei sub cuvinte elevate ... credeti ca este o fapta in Hristos ???
De aceea am spus sora Sophia ca diplomatia nu a fost inventata si proferata de ortodoxi . Ca nu are rost sa o apreciezi si sa tinjesti dupa ea si ca mai bine ii cercetezi firea sa vezi cine se ascunde in spatele ei . Avem datoria , doar cei care si vrem avem aceasta datorie, de a cerceta duhurile pt. ca nu toate sunt bune !!!
Sa luam seama cu mare atentie la Sf. Marcu al Efesului , singurul delegat ortodox la sinodul unionist de la Ferra-Florenta din 1438-1439 care a demonstrat clar ca biserica catolica stiind despre cea ortodoxa ca era in pericol de a cadea sub turci nu pregeta sa o acapareze si care a demonstrat inca in sinodul catolico-ortodox ca biserica catolica desi se autointituleaza ,,sora" este cazuta din dreapta credinta si nu se poate face unirea decit respectindu-se hotaririle sfintelor sinoade a toata lumea ortodoxa (ceea ce BC nu a mai dorit nici o data !) . Iar el nu a fost nici pe departe un diplomat(desi mult prea multi il imboldeau sa fie) , ba din contra : un adevarat marturisitor ortodox care a sfirsit prin a ajunge sfint !! Imperiul Bizantin a cazut astfel dar biserica ortodoxa a ramas neintinata . Sa ne citim sfintii , sa-i cunoastem si sa le urmam lor , precum ne invata apostolul neamurilor si sa renuntam la diplomatie, limbaj ascuns si elevat, maniere si nu fapte si in general la tot ceea ce ne-ar putea primejdui mintuirea !
Last edited by zaharia_2009; 03.04.2010 at 22:26:00.
|