Cred ca ortodoxia este mai presus decat iubirea de tara (asta fiind definitia corecta a patriotismului).
Ortodoxia nu cunoaste granite, state.
Exista in mai multe tari si zone: in Israel, in Romania, in Eritreea, in Grecia, Rusia, S.U.A etc.
La fel se intampla de altfel si cu alte confesiuni si religii care sunt raspandite in intreaga lume.
Acum faptul ca de-alungul istoriei au existat oameni care au luptat si pentru apararea ortodoxiei si a neamului, este altceva.
Ortodoxia in acest din urma caz trebuie vazuta ca o componenta a neamului.
Si se intampla intr-un conflict cu un alt neam care avea si alta credinta.
Ca nu poti sa lupti sa-ti aperi patria, dar limba sau religia poporului sa o lasi balta, alea poate sa le ia dusmanul.
Depinde de context, de perspectiva.
Mi s-ar parea corect de altfel sa existe o singura biserica ortodoxa si ca denominatie. Ca se tine slujba in limba poporului respectiv este altceva, dar atatea separari si diferente si rit vechi si rit nou si cate mai sunt, nu-si au rostul. Ortodoxia ar trebui sa fie una.
La acest subiect am si oarece probleme.
La noi exista ortodoxii greci, rusi, au fost si sarbii mai inainte, dar s-au mutat.
Si nu reusim sa fim impreuna, uniti in ortodoxie.
In plus m-a tentat de multe ori sa merg la unele slujbe la fratii greci mai ales.
Chiar si acum pentru Inviere, pentru ca ei o fac dupa amiaza (se fac trei Invieri intr-o biserica si nu mi se pare normal - oare de ce nu se poate ca la Ierusalim, sa fie o slujba comuna, pentru toti Ortodoxii, ca Iisus a fost "Unul sfant" a murit si a inviat o singura data pentru toti), m-as fi dus. Dar am zis, hai sa merg la ai mei...
Ar trebui sa fim "una", dar ne despart limbile vorbite...Of.
(Romano)Catolicii au in acest caz o solutie - limba latina e buna pretutindeni. La noi ce solutie ar putea fi?
Desi nici limba n-ar trebui sa conteze...
Last edited by sophia; 05.04.2010 at 12:18:21.
|