View Single Post
Vechi 05.04.2010, 22:56:32
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Chiar si acum pentru Inviere, pentru ca ei o fac dupa amiaza (se fac trei Invieri intr-o biserica si nu mi se pare normal - oare de ce nu se poate ca la Ierusalim, sa fie o slujba comuna, pentru toti Ortodoxii, ca Iisus a fost "Unul sfant" a murit si a inviat o singura data pentru toti), m-as fi dus. Dar am zis, hai sa merg la ai mei...
Da, asta este trist. In special fiindca in traditia ortodoxa slujba de Inviere trebuie sa fie pe la miezul noptii, oricum noaptea. NU sambata dupa-amiaza, cand inca este ziua. Si da, trei slujbe de Inviere pentru trei grupuri etnice transforma noaptea de Inviere mai mult intr-o comemorare a unui eveniment din trecut, ceea ce mie mi se pare gresit. Noi nu comemoram invierea Domnului, noi o traim in mod personal.

Usor de spus cand nu esti in situatia data, dar parerea mea este ca slujba trebuie tinuta in limba locului. Sunteti in Germania? Atunci slujba de Inviere trebuia sa se tina la miezul noptii asa cum trebuie, in limba germana, presupun o limba relativ de bine cunoscuta de majoritatea enoriasilor de toate etniile, pentru toti ortodocsii o data. Asa poate mai erau atrasi si ne-ortodocsi si se facea si un pic de evanghelizare. Asa, cu trei slujbe in trei limbi diferite se accentueaza ideea de ai mei, ai tai, aialalti, grecii, rusii, romanii...