Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Motivul pentru care în România bisericile au fost mai mici este bugetul și nu grija pentru căldură. Nici Moldova, nici Valahia nu se comparau cu imperiile creștine, iar Ștefan cel Mare ori Mavrocordații nu aveau banii lui Leopold sau ai Comnenilor, că dacă aveau, făceau biserici mai mari.
|
Abia acum pot da dreptate unei asemenea pareri, putand spune ca inteleg acest punct de vedere.
Insa, inima mea nu poate spune decat...
slava Domnului pentru lipsa de fonduri, in prezent. Nu de maretii arhitectonice avem nevoie, ci de inimi mari si calde. Acestea sunt cea mai mare pierdere a lumii de azi, iar nu zidurile ! Daca odinioara, banii reuseau sa izvorasca minuni din mainile mesterilor si ale domnitorilor crestini, ei (banii) astazi nu pot decat sa isi bata joc de adevarate valori crestine de arhitectura si traditie.
Slava Domnului pentru
manastirile moldave si cele de prin Valcea, care ne arata inca si acum puterea de creatie sfanta a romanilor, de arhitectura, de pictura in fresca, de sculptura, si toate celelalte ale lor. De am fi avut mai mult, am fi putut mai mult, desi cat au putut domnitorii nostri este mai mult decat mii si mii de alte cladiri si biserici din lume.
Astazi avem alte nevoi.
Schitul Darvari, din Bucuresti, este biserica mea de suflet, desi merg acolo mult prea rar. Nimic nu ii lipseste, nu este nici prea mare, nici prea mica... este tocmai potrivita inimii mele. Nu am nevoie nici de statui, nici de cladiri uriase, nici de colosi de piatra, nici de linii drepte. Tot ce am nevoie gasesc in micutele bisericute romanesti.