Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Eu am fost dispus să renunț la un termen ne-ascociat biblic cu botezul, tu nu ești în stare.
|
Păi nu ai făcut decât să recunoști o greșeală. Nicăieri Biblia nu spune că botezul e un simbol cum spun "pocăiții". În schimb Biblia spune că botezul e o taină, la fel de mare care ne arată cele ce au să vină.
Citat:
Încă o dată îți afirmi neputința desprinderii de niște canoane înguste. Asocierea "sacramentului" de "Taină" o face un dicționar tributar ortodoxiei, însă sacramentum este mai degrabă apropiat termenului "act sfânt" (etimologic) decât termenului "Taină". În consecință, voi folosi de acum termenul "act sfânt" în dreptul botezului, dacă așa preferi (prin eliminare). Am făcut iar un compromis... nț, nț..
|
DEX:
SACRAMÉNT ~e n. (în religia catolică) Fiecare dintre cele șapte taine sfinte. /<lat. sacramentum, germ. Sakrament, fr. sacrement
Povești, definiția e din dicționar.
Iar în ceea ce te privește, tu te-ai desprins de niște "canoane inguste " și iti faci de rușine doctrina adventistă elaborată de o femeie isterică pe un forum ortodox.
Ce "compromis"? La voi la sectanți credința nu e una? Sau adevărul Domnului nu ține in veac cu spune Scriptura?
Citat:
P.S. Aștept în continuare textul biblic care definește botezul ca Taină.
|
Am mai facut-o de cateva ori:
1. "Să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu,
2. A învățăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morților și despre judecata veșnică.
3. Și aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.
4. Căci este cu neputință pentru cei ce s-au luminat odată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt,
5. Și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului viitor,
SFANTUL PAVEL ASOCIEAZĂ BOTEZUL CU CEEA CE E MAI PRESUS DE FIRE ȘI DE CUNOAȘTEREA RAȚIONALĂ, CU "ÎNVIEREA MORȚILOR", CU "JUDECATA VEȘNICĂ", CU "CEEA CE ESTE DESĂVÂRȘIT" ȘI CU "PUTERILE VEACULUI VIITOR". ADICĂ E VORBA DE O TAINĂ.
La fel si la Timotei 3.
"Și cu adevărat, mare este taina dreptei credințe: Dumnezeu S-a arătat în trup (la naștere),
S-a îndreptat în Duhul (la botez),
a fost văzut de îngeri (la înviere),
S-a propovăduit între neamuri,
a fost crezut în lume, S-a înălțat întru slavă".