- De unde au stiut Marcu si Luca ce a zis Mintuitorul, daca ei nu fac parte din cei 12 apostoli ai lui Hristos,dupa cum sesizam in MATEI 10, 2-4? ;ei au fost ucenici ai sf.Ap.PAVEL cf:Filimon1,24 , iar Pavel a fost convertit in drum spre Damasc, deci nu a fost alaturi de Hristos. De unde, daca nu din Traditie ???
- Daca prin absurd, cuiva ii vine ideea nebuneasca sa arda toate Bibliile, atunci s-ar incheia cu crestinismul,pentru ca protestantii nu cred in predanie?Conform principiului “Sola Scriptura”,fiii lor nu ar crede cele povestite de protestanti,pentru ca ar dori sa vada scris in Biblie.
- Actuala împartire în capitole si versete dateaza din secolul XIII-lea si a fost facuta de catre arhiepiscopul de Canterburi Stefan Langton (+1228). Dupa inventia tiparului, ea a intrat în toate editiile tiparite. Împartirea în versete dateaza de la editorul parizian Robert Stefan, care o introduce în editia Vulgatei din 1548 (în 1551 dupa ieromonah Ilarion Alfeev)."Au stiut Sf.Pavel sau Sf. Petru cum vor imparti acestia sf.Scriptura?De ce e acceptat canonul,darn u si Sfanta Traditie,daca amandoua sunt pastrate de aceeasi Biserica?
- De aceea și noi mulțumim lui Dumnezeu neîncetat, că luând voi cuvântul ascultării de Dumnezeu de la noi, nu l-ați primit ca pe un cuvânt al oamenilor, ci, așa precum este într-adevăr, ca pe un cuvânt al lui Dumnezeu, care și lucrează întru voi cei ce credeți( 1 Tes. 2:13)
§Mat. 28:20 - Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. (dar Ioan 20:30) ne spune ca nu totul este scris in Biblie)
- Luca 1:1-4 - Deoarece mulți s-au încercat să alcătuiască o istorisire despre faptele deplin adeverite între noi, Așa cum ni le-au lăsat cei ce le-au văzut de la început și au fost slujitori ai Cuvântului, Am găsit și eu cu cale, preaputernice Teofile, după ce am urmărit toate cu de-amănuntul de la început, să ți le scriu pe rând, Ca să te încredințezi despre temenicia învățăturii pe care ai primit-o.
Luca spune ca invatatura deja a fost primita(prin Sfanta Traditie) si Biblia e doar o cale de a confirma ceea ce deja a fost primit.
§2 Tes. 2:14 - La care v-a chemat prin Evanghelia noastră, spre dobândirea slavei Domnului nostru Iisus Hristos. Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.
Evanghelia nu era inca scrisa.Se refera la invatatura prin viu grai.
- 2 Tim. 2:2 - Și cele ce ai auzit de la mine, cu mulți martori de față, acestea le încredințează la oameni credincioși, care vor fi destoinici să învețe și pe alții.
- Fapte 15:1-14 – Petru ia o decizie,fara sa citeze Scripturile.
- Fapte 17:28 – Pavel citeaza din scrierile paganilor.
- Drept aceea, am trimis pe Iuda și pe Sila, care vă vor vesti și ei, cu cuvântul, aceleași lucruri. (Fapte 15:27)
- Ține dreptarul cuvintelor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credința și cu iubirea ce este în Hristos Iisus. (2 Timotei 1:13)
- Povestiți-le feciorilor voștri, iar ei feciorilor lor, iar aceia neamului care va veni după ei! (Ioil)
- Căci buzele preotului vor păzi știința și din gura lui se va cere învățătura, căci el este solul Domnului Savaot. (Maleahi 2:7)
- Și spoream în iudaism mai mult decât mulți dintre cei care erau de vârsta mea în neamul meu, fiind mult râvnitor al datinilor mele părintești. (Gal 1:14)
Condamnarea pronuntata de cel de-al saptelea Sfânt Sinod Ecumenic de la Niceea (787) face referire precisa la nascocirea unei alte evanghelii, potrivnice Evangheliilor Bisericii: „Cei care cuteaza sa cugete sau sa învete altfel sau, urmând ereticilor, [îndraznesc] sa dispretuiasca predaniile Bisericii, nascocind sau lepadând ceva dintre cele ale Bisericii, fie Evanghelie, fie semn al crucii, fie icoana zugravita, fie sfinte moaste de mucenici, sau [îndraznesc] sa cugete strâmb si viclean pentru a rastalmaci ceva din Predaniile le- giuite ale Bisericii Sobornicesti, înca si [de vor îndrazni cu necuviinta] sa foloseasca în chip profan sfintele vase sau sfintele manastirilor: poruncim ca toti acestia, daca sunt episcopi sau clerici, sa fie caterisiti, iar daca sunt monahi sau laici, sa fie îndepartati de la împartasanie [sa fie afurisiti] [3; 56-57].