In copilaria si adolescenta mea nu am fost credincios. Desi ambii mei bunici, cu drepții să-i odihnescă Dumnezeu, au fost preoți ortodocși și o bună parte din familia mea erau practicanți. Dar mie mi se părea ceva de domeniul babelor, ceva cumplit de anacronic. Cum poți să crezi în Dumnezeu când omul a cucerit nu numai lupta cu natura, ci a trimis sateliți și pe alte planete ? Hotărât lucru, religia era un vestigiu, ba chiar o frână în calea progresului omenirii spre cele mai înalte culmi de progres și civilizație.
Primul șoc l-am avut când am citit o carte aparținând unui mic grup de filozofi de dreapta, numit "Școala Tradiției", grup condus de francezul Renee Guenon. Cartea se numea "Domnia cantității și spiritul vremurilor" și mi-a inversat pur și simplu modul de a vedea lumea. O teribilă carapace materialistă care îmi orbea ochii a crăpat atunci. Cartea nu m-a făcut să devin creștin, dar a fost pentru mine o schimbare de paradigmă și m-a făcut să văd "progresul" omenirii cu totul altfel.
Al doilea șoc l-am avut către sfârșitul studenției, când am întâlnit un preot extrem de modest și cu multă doxă. Un sfânt în viață ("petrecuse" ani mulți la muncă silnică prin mine de plumb și închisori), un adevărat pescar de oameni. Nu l-am iertat, au fost mai multe reprize de discuții pe teme de dogmatică. Ceea ce am aflat de la el, ca și exemplul lui de viață, m-au convins.
Al treilea șoc a fost foarte recent, abia de câțiva ani. Am descoperit ceea ce apare prin unele cărți ca "Dumnezeu personal". Aceasta a fost "a doua mea convertire". Una e să spui "cred într-un principiu atoate și într-un guvernământ al universului" și alta e să realizezi că, de fapt, Cristos te cheamă la El după numele tău și îți vorbește și te ghidează așa cum face un frate mai mare cu frățiorul mai mic și mai neajutorat. Ceea ce a dus la această "a doua convertire" e un lucru incredibil: între timp devenisem tată, iar fiul meu se apropia de vârsta la care în Biserica mea se face o împărtășanie solemnă. A făcut tot felul de cateheze și de repetiții la care l-am dus și, cu acele, prilejuri, am început să mă împărtășesc și eu. Până atunci nu mă împărtășisem decât la câțiva ani o dată, având mereu dubii asupra "Misterului Credinței". Ei bine, de atunci am început să simt o teribilă foame și sete pentru El. Nu vă gândiți la ceva foarte înalt, metafizic: o foame și o sete ca o nevoie fizică. De atunci, sunt hotărât să nu mă mai despart niciodată de Cel care îmi este Dumnezeu, rege și prieten.
|