View Single Post
Vechi 08.04.2010, 02:11:50
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit

187. “Fenomenul Pucioasa”: un “fenomen” cu trei explicații posibile (I)

I. “Șfânta trâmbiță și proorociță Virginia” și cei trei aspiranți la proorocie din spatele ei: omul, diavolul și Dumnezeu (II)

În anul 1976, în luna august, am fost internată prin poruncă, împreună cu mama Verginica, la spitalul județean din Târgoviște, unde i se spunea „femeia cu inima cât roata carului“. Aici, mama Verginica era urmărită de securitate. Aici am văzut foarte multe semne și minuni.” (citat după Cârlan Maria, din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 56)

A fost internată forțat la spitalul psihiatric din Ploiești. A suferit mult de la bolnavii de acolo. După multe insistențe ale mamei sale i s-a dat drumul. Nu mult după aceea a fost din nou ridicată și internată la spitale de lângă București: Plătărești și Bălăceanca. Acolo a suferit multe chinuri.” (citat după Ivan Maria din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 66)

Odată, când a fost dusă la spitalul de nebuni din Plătărești, spunea cum a fost dusă la un loc cu cei închiși și condamnați la moarte. Acolo era un lac și trunchiuri de copaci prin apă, și fiecare condamnat era așezat pe o buturugă. Din apă ieșeau șerpi care-i mușcau și, căzând în apă, se înecau. Au așezat-o și pe ea pe un trunchi, și în acel moment a apărut Măicuța Domnului zicând: „Nu te teme, Verginica! Eu te voi ține să nu cazi în apă“. Și a stat așa multe zile, încât se mirau chinuitorii ei care, neștiind puterea Domnului, ziceau că e vrăjitoare. [...] Mulți medici cărora Domnul le atinsese inima aveau mare milă de ea. De pildă, când se interna la spitalul din Pucioasa, doctorul Ițu Gheorghe i-a fost de mare folos.” (citate după Bănescu Emilian, din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 72-73)

Corespunde oare Verginica tipologiei standard a individului predispus la tulburare psihică disociată? Majoritatea bolnavilor care dezvoltă tulburări disociative au suferit o traumă copleșitoare în copilărie, fiind puși în pericol de moarte într-un stadiu fragil al dezvoltării emotive (de obicei, înaintea vârstei de 9 ani). Tot la 9 ani are loc și schimbarea majoră care o va marca pe Verginica tot restul vieții, episod pe care ea îl rememorează ulterior prin vederea lui “Dumnezeu”, care vorbește cu gura ei:

“...De la vârsta ei de nouă ani acest trup îl am de folosință pentru poporul Domnului Iisus Hristos. Purta o singură rochiță și mânca mere pădurețe, dar erau miere, nu mere.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, fragment din mesajul datat la 1 mai 1979)

Dar care să fi fost cauza? În statisticile medicale românești, cel mai frecvent precursor al tulburărilor disociative este abuzul fizic, emoțional și sexual din copilărie.
Or, biografia romanțată a Verginicăi dezvăluie o copilărie grea, puternic traumatizantă emoțional, în care foamea, boala și moartea erau principalii arbitri ai supraviețuirii. Câteva repere dramatice îi jalonează copilăria Verginicăi:

– “ [...] părinții copilei, Nicolae și Andreiana, erau creștini săraci și le creșteau din greu pe cele două copile, Verginica fiind cea mai mică.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 45)

– “ În anul 1924, când Verginica împlinise un an, s-a îmbolnăvit de o boală [...] Boala copilei ajunsese în stare grea [...] pierise speranța pentru viața ei [...]” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 45)

– “ Când Verginica împlinise patru ani, tatăl ei a murit, iar viața acestei familii a ajuns mult prea anevoioasă” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 45)

– “ Se făcuse Verginica de nouă ani. [...] Mama lor, Andreiana, zăcea în pat, bolnavă de pelagră” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 45)

– “ Verginica avea numai o rochiță [...] Păștea zi de zi vitele și plângea mereu. Copiii cei mai înstăriți din sat o luau mereu în bătaie de joc și o înjoseau mereu ca pe o copilă săracă și prostuță, aruncând după ea cu pietre și luând-o în râs” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 45)

– “Toată ziua se ruga plângând [...]” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 45)

În acest context, ajutorul nu mai putea veni decât de la cer. La vârsta de 9 ani, Verginica are primele ei experiențe extatice: Mai întâi, o vede pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe, printre crengile copacilor. Aceasta îi promite Verginicăi că Pruncul ei are putere să-i vindece mama:

Într-una din zile, printre crenguțele copacilor, Verginica a văzut o lumină mare și albă, și pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe [...] Apoi ea a auzit:
– Verginico, eu sunt Măicuța Domnului, și sunt și măicuța ta. Nu mai plânge, căci Fiul Meu, Iisus Hristos, o va însănătoși pe mama ta ca să vă poată îngriji” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 46)

A doua zi, Verginica îl vede pe Iisus Hristos (dar nu Prunc, ci Matur, de data aceasta) coborând din cer pe o rază și rămânând la o palmă de pământ. El îi promite că o va vindeca pe mama ei, dar nu pe degeaba, ci primind în schimb ceva de la Verginica:

– “ Verginico, eu sunt Fiul Maicii lui Dumnezeu și am venit s-o fac bine pe mama ta. Nu mai plânge. [...] iată, îți cer și Eu ceva pentru vindecarea mamei tale. Dă-Mi să am de la tine părul tău.
[...]
Dă-Mi o mânuță, s-o am de la tine.
[...]
Să-Mi dai atunci un picior, să-l am de la tine.
[...]
O, ce să-ți mai cer? Iată, îți cer un ochi, să-Mi fie Mie spre slujire prin tine, să Mă uit cu ochiul Meu prin ochiul tău, că Eu vreu să-Mi fii Mie cort pe pământ. [...] Când vei împlini paisprezce ani, atunci voi lua ochiul tău.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 46)

După o serie de negocieri dure (în care “Iisus” i-a cerut pe rând Verginicăi, întâi părul ei, apoi o mânuță, apoi un picior, dar Verginica nu era dispusă deloc să renunțe la ele) s-a încheiat târgul: Verginica îi va da un ochi (gândindu-se că se va descurca binișor numai cu unul, cel care-i mai rămâne), pe care “Iisus va veni să i-l ia” mai târziu, la vârsta de 14 ani. Și chiar așa a fost, căci de la 14 ani ea a devenit chioară pentru tot restul vieții (nu se spune nicăieri în ce împrejurări). Dar, cu tot prețul cam pipărat, Verginica și-a rezolvat problema, adică mama ei a fost vindecată, și în casa lor s-a așternut pacea:

O fericire cerească s-a coborât peste căsuța lor săracă” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 46)

Să se fi conturat atunci pentru Verginica, această colaborare mercantilă cu “persoane omnipotente coborâte din cer”, ca o soluție perenă sau ca un paleativ de moment?