Citat:
În prealabil postat de camivero19
Nu cred ca Dumnezeu mai da pedepse. Consecinta pacatului e suferinta. Si nu doar pacatul meu imi produce suferinta, ci si al celorlalti care sunt liberi sa aleaga, ceea ce inseamna ca sunt liberi sa aleaga si sa imi faca mie rau, sa ma faca sa sufar. Ce fac eu cu suferinta e alta problema... Dar din cate am inteles eu canonul nu e deloc pedeapsa. E medicament, e vindecare... e ajutor ca sa lupti cu pacatul. La urma urmei asta e si scopul, nu? ca dupa spovedanie sa nu mai repeti aceleasi pacate.
Cum poate fi pedeapsa rugaciunea, milostenia, etc??? Nu pricep. Ca sunt dureroase uneori pentru ca ne smulg din obisnuintele proaste ... nu ma indoiesc. Imi amintesc ca l-am auzit pe un parinte spunand ca prin canon ce facem e sa anulam consecintele pacatului.
|
Am explicat mai sus cum vad eu problema. Problema este ca am auzit ca unii primesc canoane care ii darama si nu e vorba de rugaciuni, ci de lucruri fizice extreme. Iar pentru mine suferinta este o pedeapsa de la Dumnezeu cumva. Nu cred ca intotdeauna. Suferinta mai vine si fara pacat, ca incercare. E greu de explicat.
Si se mai intampla si altfel: uneori cand faci ceva rau iti capeti pedeapsa de sus (patesti tu ceva, sau pierzi, sau ti se strica ceva, sau chiar nu-ti iese fapta rea pe care o planuiesti). Dumnezeu acolo sus vede si te mai trage de maneca.
Milostenia, rugaciunea, n-ar trebui sa fie canoane, ci ceva obisnuit si benevol pentru noi toti. Sa le facem de la noi putere.