187. “Fenomenul Pucioasa”: un “fenomen” cu trei explicații posibile (I)
I. “Șfânta trâmbiță și proorociță Virginia” și cei trei aspiranți la proorocie din spatele ei: omul, diavolul și Dumnezeu (VIII)
k) 42% - observă că dispar anumite obiecte din jurul lor
Nu au fost (încă) depistate exemple referitoare la Verginica în Cartea Pucioșilor.
l) 31% - observă că apar, nejustificat, diferite obiecte în jurul lor
Exemplul 1. În care, adeptul pucios Șerban Mihai Viorel povestește în “mărturia” sa despre apariția neașteptată a unui fir de busuioc verde în timpul unei “lucrări proorocești” ale Verginicăi:
“Altă dată, aflându-ne la o vorbire, a zis Domnul: "Iată, vă fac o minune". Și ne-a dat un fir de busuioc verde, de care ne-am bucurat și ne-am minunat, căci era iarnă și nu se găsea busuioc verde prin apropiere.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 64)
Exemplul 2. În care adepta pucioasă Dănciucă Elena povestește despre apariția unei fotografii misterioase, făcută de Sfântul Apostol Luca:
“Sora Verginica se sculase, se dăduse la marginea patului neputincioasă ca întotdeauna. [...] Dar am întrebat-o eu: soră Verginica, ce a fost lumina aceasta? Ea mi-a spus: a fost sfântul apostol Luca cu un aparat de fotografiat în timpul cât eu priveam pe Domnul înaintea mea. Nu a mai trecut mult și iarăși Domnul Iisus Hristos a venit și i-a vorbit depre momentul luminii care s-a văzut. Și i-a spus: “Verginico, mâine dimineață vei găsi ceva pe masă și voi veni iar și-ți voi spune ce să faci”. Dimineața când ne-am sculat, era această fotografie pe masă. [...] Ne-am uitat bine la fotografie, ne-am uitat amândouă.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 1995, pag. 658)
m) 27% - în diferite momente, au scrisuri diferite
Nu au fost (încă) depistate exemple referitoare la Verginica în Cartea Pucioșilor.
Tulburarea de disociere poate alterna cu faze de tulburare prin depersonalizare, episoade în care apare sentimentul detașării de propria persoană, ca și cum subiectul ar fi un observator extern al corpului sau și proceselor sale mentale.
Pe perioada experienței de depersonalizare se menține însă contactul cu realitatea externă. Depersonalizarea produce distres de intensitate clinică sau /și dizabilitate.
Acest sindrom debutează , de regulă, în adolescență, și poate degenera în manifestări schizoide si alte tulburări psihotice în care contactul cu realitatea este alterat – halucinații auditive, delir, comunicare între personalități diferite (tulburare de identitate disociativă)
Or, din citatele de mai sus reiese clar că Verginica a trecut cam prin toate aceste simțăminte patologice:
– detașarea de propria persoană,
– distres (stres care depășește o intensitate critică, determinat în mare măsură de procesele mentale prin care trece o persoană atunci când întâmpină situații de criză sau situații neplăcute în viață),
– dizabilități ( modificări personale de percepție și de comportament cauzate în mod direct de o boală, un accident, ori o altă cauză de sănătate care poate fi tratată sau ameliorată prin intervenții medicale)
– ruperea tranzitorie a contactului cu realitatea externă,
– manifestări schizoide,
– halucinații auditive,
– delir,
– comunicare între personalități diferite (tulburare de identitate disociativă).
În concluzie, există argumente solide care, cumulativ, susțin o participație personală, dar patologică, a omului Verginica la comunicările zise “cerești” care stau la baza catehismului pucioșesc, iar punctul de vedere al lui Nicodim Pucioșitul (“Prin Sfânta Virginia nu vorbea omul”) este substanțial eronat.
|