Frate, trebuie sa asculti mai mult de adevar decat de oameni. Sf. Maxim Marturisitorul a infruntat 5 patriarhi si hotararile mai multor sinoade si asa a invins ortodoxia erezia monotelita. Sau Sf. Ioan Damaschin si Sf.Teodor Studitul in controversa iconoclasta. Sau cuviosii calugari prigoniti de imparatul Mihai Paleologul pentru ca nu primeau unirea de la Lyon (1274). Sau Sf. Marcu Eugenicu si tovarasii sai care n-au primit unirea mincinoasa de la Florenta s.a.m.d.
A te supune neconditionat autoritatii oficiale reprezinta o mentalitate catolica. In catolicism adevarul este ceea ce emana de la conducere (papa). Daca papa o ia razna, ei n-au ce sa faca, iau de bun ceea ce spune el. In ortodoxie nu e asa. Orice ortodox asculta de ierarh fara nici un fel de probleme si stii si tu asta. Numai atat se cere: ca acel ierarh "drept sa invete cuvantul adevarului". Ierarhul nu este un stapan absolut, el conduce o comunitate si trebuie sa aiba marturia acelei comunitati.
Curentul antiecumenist se sprijina pe marturia intregii Traditii si pe cei mai duhovnicesti parinti contemporani. Toti la unison avertizeaza despre pericolul ecumenismului, numit erezia ereziilor, panerezie, inainte-mergatoarea lui Antihrist s.a.m.d. Aceste puncte de vedere nu pot fi pur si simplu ignorate. Sa nu ne amagim, dintre cei care au trait in duhul Parintilor sunt unii care vor straluci ca soarele in imparatia lui Dumnezeu, oameni cu experienta duhovniceasca, pentru care Dumnezeu a dat marturie inca din aceasta viata.
In mod normal mi s-ar parea ca Sf. Sinod sa asculte aceste puncte de vedere care vin din interiorul Bisericii si poate de la cei mai alesi fii ai Ei. Dupa cum se desfasoara unele evenimente, nu poti sa nu ramai cu impresia ca interesele lumesti, politica, diplomatia bisericeasca, interese oculte (masonerie) sunt mai importante pentru unii decat criteriile duhovnicesti.
Monahii sunt un barometru al ortodoxiei. Nu inseamna ca ei nu se pot insela intr-o problema, dar merita sa fie ascultati pentru ca ei iubesc sincer ortodoxia.
Nimeni nu-si doreste un conflict intre ierarhie si monahi, dar ideal ar fi ca ierarhii sa fie mai duhovnicesti (si unii chiar sunt duhovnicesti) si nu s-ar ajunge in astfel de situatii de aparenta insubordonare.
(De fapt, ca sa fim sinceri, doar o parte din monahi sunt ingrijorati de directia ecumenista pe care a luat-o BOR)
Cand vom fi cu totii buni ortodocsi, iubind dreapta credinta pe care am primit-o de la inaintasi, nu va mai fi vreo nemultumire si fiecare isi va vedea de propriile pacate.
|