Citat:
În prealabil postat de Mirean
Inca ceva. In noaptea de Pasti PF Teoctist a facut apel la continuarea dialogului teologic pentru unitatea credintei. Ce ziceti de asta? Greseste si el?
|
Dialogul e un lucru, felul cum se poarta e altceva. Daca e vazut ca o marturisire a ortodoxiei, e ceva bun. Daca insa privim la rezultate, pare mai mult pierdere de vreme. Protestantii hirotonesc femei si casatoresc homosexuali, catolicii sustin in continuare ca unirea inseamna supunerea fata de papa, incat orice om sincer se intreaba: au invatat ceva ceilalti de la ortodocsi? Daca da, atunci de ce prin toate faptele lor ei se indeparteaza si mai mult de noi? Nu inseamna ca de fapt scopul lor este acela de a atrage si pe ortodocsi in pacatele lor? Acesta este gandul oricarui pacatos, sa murdareasca si pe altii pentru a se simti mai putin vinovat. In Enciclica Patriarhilor ortodocsi de la 1848 se zice ca "ortodoxia este pentru catolici mustrare zilnica a ratacirii lor", de unde si dorinta acelora de a o corupe.
Despre ecumenismul unor persoane importante mi se pare uneori ca pun mai mult pret pe laudele unor oameni de vaza decat pe parerea propriilor supusi. Cred ca pentru unii un mic gest de atentie din partea papei cantareste mai mult decat intristarea pe care o produc celor care se roaga neincetat pentru ortodoxie.
Eu imi mentin parerea afirmata cu alta ocazie: daca cineva L-a gustat pe Dumnezeu in sfanta noastra ortodoxie, atunci nu va fi vreodata dispus la compromisuri. Isi imagineaza cineva pe Sf. Simeon Noul Teolog, pe Sfantul Grigorie Palama, pe Sf. Serafim de Sarov, pe Sf. Ignatie Briancianinov, pe Sf. Ioan Maximovici etc sovaielnici, rationalisti, gandindu-se la targuieli in domeniul credintei?
Cand se vor stinge traitorii ortodoxiei, atunci sfarsitul e aproape. Inca mai sunt adevarati traitori, insa multi dintre ei sunt marginalizati.
Recomand cu caldura tuturor "Viata si invatatura Sf. Grigorie Palama" de Parintele Staniloae. Din viata acestui mare sfant putem intelege ce inseamna sa ai credinta ortodoxa. Din pacate astazi vedem in ortodoxie mai multi urmasi de-ai lui Varlaam, Achindin si Gregoras decat din cei ai Sf. Grigorie Palama, mai multi rationalisti decat traitori.
Doamne ajuta-ne!